Hippe boekwinkels in Wuhan

2

De cafécultuur in Wuhan ontwikkelt zich snel, en dat geldt ook voor de cultuur rondom boekwinkels. Een vergelijking die op het eerste gezicht misschien niet logisch lijkt maar dat wel is; net zoals in Nederland worden boekwinkels en cafés ook in China steeds vaker gecombineerd.

Hét voorbeeld van een moderne lifestyle bookstore in China is Fangsuo, die momenteel vestigingen heeft in Chengdu en Qingdao. Wuhan is nog niet zo ver, maar doet op haar eigen manier haar best om deze nieuwe ontwikkelingen bij te blijven.

In een blog die ik eerder over cafés in Wuhan postte kwam één café annex boekwinkel voor, vandaag neem ik je mee naar vier andere nieuwe, hippe boekwinkels in Wuhan waar je ook koffie kunt drinken.

1) Depa & Rainbow Bookshop 

Met een vestiging in het hippe Wuhan Tiandi is Depa & Rainbow Bookshop een goed voorbeeld van een Chinees initiatief dat westerse ideeën op een Chinese manier gebruikt. De naam laat dat al zien: “Depa & Rainbow” klinkt wellicht leuk voor Chinezen die het Engels niet heel goed beheersen, maar het betekent in feite natuurlijk niets.

De winkel is mooi opgezet, er worden veel boeken over architectuur en kunst verkocht en hippe tijdschriften. Het koffiegedeelte is wat Chineser, op het menu staan veel groene thee en matcha-drankjes. Op het terras kun je heel mooi zitten, onder de honderden jaren oude bomen van Wuhan Tiandi.

Depa & Rainbow Bookshop, Hankou District, Lugouqiao Road #68, Wuhan Tiandi 3-8
德芭与彩虹书, 芦沟桥路68号,武汉天地3期8号楼

2) The Zall Bookstore

Maar liefst vijf verdiepingen hoog ontstijgt The Zall het begrip boekenwinkel enigszins. Zo vind je er naast drie verdiepingen vol met boeken ook vergaderruimten, drie verschillende cafeetjes  en winkeltjes waar designproducten worden verkocht. Ook is er maar liefst een hele verdieping ingericht als tentoonstellingsruimte.

In China is het heel gebruikelijk om op een vensterbank in de boekwinkel (of bij gebrek daaraan gewoon op de grond) uitgebreid te gaan zitten lezen. The Zall is zo’n boekwinkel waar daar meer dan genoeg ruimte voor is. Een klein deel van het complex is zelfs 24 uur per dag geopend. Als je een nachtje door moet halen kun je dus hier terecht om te lezen – of te doen alsof, terwijl je verscholen achter je boek een dutje doet.

The Zall Bookstore, Hankou District, Huiji Road #3 (op het kruispunt van Huiji Road en Aomen Road)
卓尔书店, 汉口惠济路3号(澳门路和惠济路的交叉路口)

3) Wenhua Book City

Ook vijf verdiepingen hoog, is de naam ‘Book City’ niet overdreven. De naam Wenhua is een combinatie van ‘cultuur’ (wén) en ‘China’ (Huá), en de winkel pretendeert ook niet westers te zijn. Je vindt er veel kaarten en atlassen van China, maar ook veel boeken over Wuhan. Er is zelfs een hoekje op de begane grond ingericht als schattig “oud” Wuhan postkantoortje, waar je ansichtkaarten van Wuhan kunt kopen die je er direct kunt laten versturen.

Ook in deze winkel is meer dan genoeg ruimte om het boekenaanbod uitgebreid te lezen: op iedere verdieping is daarvoor een speciale trap ingericht. Daarnaast is er een hele verdieping met kinderboeken, waar ook workshops voor kinderen gegeven worden. Denk daarbij aan schilderen, boetseren en gipsen figuren verven.

Wenhua Book City, Wuchang District, Chuhe Hanjie #1 F2
文华书城, 武昌楚河汉街1号F2

4) Beyond Book Story

Beyond Book Story is gevestigd in een prachtig gebouw in het oude deel van Hankou, waar je nog veel oorspronkelijke architectuur uit de Republikeinse tijd vindt. Er wordt hard gewerkt aan het in ere herstellen van dit prachtige stadsdeel, en een boekwinkel is natuurlijk een goede bestemming voor een mooi historisch gebouw.

Het gebouw stamt uit 1936 en huisvestte de Dafu Bank. Nu vind je er twee verdiepingen met boeken, met een focus op reizen, geschiedenis, cultuur en hedendaagse onderwerpen. Ook vind je er kaarten van de geschiedenis van Wuhan, een een koffieshop.

Ook hier is meer dan genoeg ruimte om het aanbod te lezen. Niet alleen – zoals je bij eerdere boekwinkels in dit blog al zag – op de mooie centrale trap of in de vensterbank, er is zelfs een hele ruimte ingericht als ‘bibliotheek’. En daar wordt gretig gebruik van gemaakt.

Beyond Book Story, Hankou District, Zhongshan Avenue #637 (op het kruispunt van Zhongshan Avenue en Nanjing Road)
物外书店,汉口中山大道637号(中山大道和南京路的交叉路口)

 

De winnaar van de winactie van vorige week is Bep! Bep, je hebt inmiddels bericht van me ontvangen. Communicatiereeks zal het boek direct naar je toesturen. Veel leesplezier!

2 comments on “Hippe boekwinkels in Wuhan

  1. […] Eerder nam ik je mee naar vier bijzondere tempels in Wuhan, langs bijzonder erfgoed in stadsdeel Hankou, op zwemtocht in de Yangtze en naar een communistisch attractiepark in Wuhan. Ook liet ik zien dat er in Wuhan genoeg gebeurt op het gebied van hippe cafés (1), (2), en bijzondere boekwinkels. […]

  2. John schreef:

    Allemaal mooie westerse namen voor de winkels. Is er ook aanbod van boeken in het Engels vraag ik mij af? En hoe is het wat betreft het uitgeven van boeken geregeld met censuur?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.