Red de Snowland Art School in Labrang

3

Het westen van China is een bijzondere regio, die ik amper heb mogen bezoeken (op het meest oostelijke puntje na ben ik er niet geweest), maar die bovenaan mijn bucket list staat. Reizen naar Tibet is tegenwoordig lastig, maar er zijn grote delen van het oorspronkelijke Tibet die technisch gezien niet onder Tibet vallen, omdat ze tot de provincies Gansu en Qinghai behoren. Het is eenvoudiger om naar deze gebieden te reizen en er te wonen, al blijft het gevoelig. Ook zijn deze gebieden veel armer en minder ontwikkeld dan de Chinese oostkust.

Kristel Ouwehand is een Nederlands-Canadese die na een lange wereldreis, waarvan elf jaar doorgebracht in India, in deze regio van China is geland. Ze is getrouwd met een Tibetaanse man, en woont in Labrang, de Tibetaanse naam voor Xiahe, in de provincie Gansu. In Labrang vind je één van de voornaamste boeddhistische kloosters van China. Tijdens haar reizen heeft Kristel het boeddhisme en boeddhistische kunst bestudeerd, en de verhalen daarachter geleerd van monniken die deze van generatie op generatie hebben overgedragen.

Toen Kristel in 2010 in Labrang een groep kunstenaars tegenkwam die prachtige Thangka’s (boeddhistische afbeeldingen) schilderden, kwam ze erachter dat zij geen idee hadden van de rijke betekenis die er in deze afbeeldingen schuilgaat. Een dag later klopte er een monnik bij haar aan die via-via over haar gehoord had; hij vroeg of ze hem de kunst van het schilderen van Thangka’s en de verhalen daarachter wilde leren. Niet lang daarna volgde een tweede monnik, en voordat ze het wist had Kristel vier studenten. Ze besefte zich toen dat het haar missie was om de integriteit van de traditionele Tibetaanse schilderkunst te behouden, en om Tibetaanse jonge kunstenaars deze kunst bij te brengen, zodat ze hun eigen culturele erfgoed kunnen behouden.

Met vier studenten was het noodzaak om een school te beginnen. Kristel vond een geschikt gebouw op een steenworp afstand van het klooster in Labrang, en besloot zich hier te vestigen. Inmiddels heeft ze 13 studenten, allemaal jonge Tibetanen uit de regio, die zonder de opleiding die Snowland Art school hen biedt, een onzekere toekomst zouden hebben. Meisjes worden in deze regio vaak erg jong uitgehuwelijkt, waardoor investering in een opleiding als overbodig wordt gezien. Maar ook voor jongens zijn de kansen op een goede opleiding en baan minimaal.

Kristel leidt deze kansarme jongeren vrijwel gratis op: aan het begin van de vierjarige opleiding betalen ze ¥1000 (€130), waarvan ze na afstuderen ¥500 terugkrijgen. Van alle kunstwerken die tijdens de opleiding worden verkocht, gaat er 30% van de opbrengst naar kostendekking van lesmateriaal en inwoning, en krijgt de bewuste student de resterende 70% uitgekeerd na afstuderen. Dit om te voorkomen dat hun arme families de studenten niet voortijdig de opleiding af laten breken om aanspraak op de opbrengsten te maken. Het kopiëren van bestaande kunst, een praktijk die gangbaar is in het Chinese kunstonderwijs, is in de Snowland Art school verboden, op straffe van schorsing.

Voor de aankoop van het gebouw hebben Kristel en haar man een aanzienlijke som geleend van een vriend. Deze vriend verkeert nu zelf in financiële nood, en eist het bedrag terug voor 1 maart 2018, anders moeten Kristel en haar man de aankoopakte van het gebouw op zijn naam overzetten, zodat hij het gebouw kan verkopen om zo alsnog aan zijn geld te komen. Het gaat momenteel om een bedrag van ¥200.000 (bijna €26.000) dat nog afgelost moet worden.

1 maart is een datum die snel dichterbij komt, en omdat deze zaak me aan het hart gaat, vraag ik jullie aandacht. Met een groepje vrienden en vrijwilligers hebben we een veiling opgezet voor Snowland Art, waarvan de volledige opbrengst ten goede komt aan het behoud van de school. Er worden verschillende prachtige, unieke kunstwerken aangeboden, waaronder schilderijen, maar ook beschilderde vazen, pennenhouders en snijplanken. Met de aankoop van één van deze werken draag je niet alleen bij aan het behoud van de school, maar ook aan het behoud van traditionele schilderkunst.

288-snowland-art-school-1

Lees dit artikel voor meer informatie over Kristel, de school, de Tibetaanse regio’s in China en de achtergrond van de fundraiser. Scroll naar beneden voor de Engelse tekst.

Bezoek de Snowland Art website voor meer informatie over de studenten, over de veiling en welke kunstwerken er aangeboden worden. Internationale verzending is mogelijk.

Doneer via Gofundme als je wel bij wilt dragen, maar geen interesse in de schilderijen en gebruiksvoorwerpen hebt.

Volg Snowland Art op Facebook om op de hoogte te blijven van nieuwe ontwikkelingen.

Als je direct in contact met Kristel wilt komen, kan dat via WeChat ID tanzeng4137 of via e-mail: tenzindolma2@yahoo.ca.

3 comments on “Red de Snowland Art School in Labrang

  1. wirtzzie schreef:

    Miscchien stimuleert dit anderen

  2. Els schreef:

    Ik heb het gelezen Judith, het is een heel mooi project

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.