Dutch Design in China

2

(35) Dutch Design in China

God created the world, but the Dutch created the Netherlands, is een bekende uitspraak die klopt als een bus. Het steeds terugkerende water uit het westen dreef de Nederlanders niet oostwaarts Duitsland in, maar daagde ons uit om dijken te bouwen en het land te vormen naar onze behoeften. Dit leidde tot wereldberoemde projecten zoals de Deltawerken en beide Maasvlakten. Nederland is net zozeer ontworpen door de Nederlanders als dat het door de natuur is gevormd, wat als gevolg heeft dat Nederlanders zeer creatief tegen zaken als maakbaarheid en ontwerpen aankijken.

Daarbij komt dat Nederland klein is en de volledige noord- en westgrens van het land door de zee wordt gevormd. Nederlanders kijken naar buiten, en zijn van oudsher nieuwsgierig naar de verre landen die achter al dat water liggen. Daarbij komt een zeer ondernemende handelsgeest, die er samen met de twee voorgaande zaken toe heeft geleid dat Nederland momenteel de op één na grootste exporteur van agrarische producten ter wereld is.

Al deze Nederlandse karakteristieken hebben daarnaast geresulteerd in iets dat steeds groter aan het worden is in China: Dutch Design. Een land waar ontwerp zo nauw met de alledaagse leefomgeving verbonden is brengt natuurlijk veel goede ontwerpers voort, die volgens de Nederlandse traditie over de grenzen heen kijken. Dit sluit goed aan op de mentaliteit die momenteel in China heerst, waar men van Made in China hard op weg is naar Designed in China. Chinezen willen geen goedkope kopieën van dure westerse merken meer, ze willen authentieke producten en werken actief aan de ontwikkeling van hun eigen merken en ontwerpen. En daarbij leren ze graag van ervaren Nederlandse ontwerpers.

Zo is er in Shanghai de Dutch Design Workspace, waar Nederlandse ontwerpers zich eenvoudig kunnen vestigen in een incubator om zo een startpunt te hebben om de eerste stappen op de Chinese markt te zetten, is er de Dutch Design Desk in Hong Kong die Nederlandse ontwerpers ondersteunt bij het opzetten van bedrijfsactiviteiten in Zuid-China, wordt er gewerkt aan het Dutch Design College (een heuse bacheloropleiding Nederlands ontwerp in China) en wordt er ieder jaar een Dutch Design in China Yearbook uitgebracht, waarin Nederlandse ontwerpers en architecten die actief zijn in China hun laatste werk tonen.

Ook al heb ik zelf niet direct iets met design van doen, ik vind het wel heel leuk om te zien dat ‘wij’ het op dit gebied zo goed doen in China.

2 comments on “Dutch Design in China

  1. ans schreef:

    En daar zijn we trots op!

  2. Kees schreef:

    dank voor dit design-artikel; dat houdt ons wel even bezig, al die info!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.