Chinese ‘hipster’snack: groene sojabonen (+ recept!)

3

(106) Hipstersnack groene sojabonen

Groene sojabonen (máodòu) mogen inmiddels een ‘hipster’- en superfood in Nederland zijn, in China zijn ze al eeuwenlang een traditionele snack. In Nederland zijn de boontjes onder andere bekend geworden omdat je ze kunt bestellen in de populaire Japanse sushi-restaurants, waar ze ‘edamame’ heten – de Japanse naam voor dit gerecht.

Het is geen wonder dat sojabonen steeds populairder worden in het westen: ze zijn caloriearm, eiwitrijk, gezond en passen daarmee perfect in de huidige gezonde-voedsel-hype. Maar allereerst zijn de boontjes eerlijk gezegd vooral erg lekker! Laat je niet afschrikken als Nederlander die gewend is aan snacks als chips en borrelnootjes: máodòu zijn niet voor niets zo populair in Azië. Het hutong-leven is onder andere zo gezellig omdat je bij je biertje of glaasje báijiǔ voor hooguit 10 yuán (ruim een Euro) een portie sojaboontjes bestelt. Als Chinezen al eeuwenlang boontjes bij hun drank eten, waarom zou jij vette chips en snacks dan niet eens kunnen vervangen voor dit gezonde alternatief?

Hoewel ik weet dat sojabonen ook in Europa aan een opmars bezig zijn, was ik toen ik laatst in Nederland was toch verbaasd om snackporties edamame bij de AH to go in het schap te zien liggen. Een kleine éénpersoonsportie kostte daar €2,70, terwijl zelf sojabonen bereiden bijzonder eenvoudig is en stukken minder duur. Daarom hier het recept voor máodòu, naar de bereidingswijze van de moeder van Zhang Yang.

Recept voor groene sojabonen

Benodigdheden voor een flinke portie: 500 gram verse sojabonen in de peul, naar smaak ± 20 Sichuan peperkorrels, naar smaak 4-5 steranijs, twee dikke plakken verse gember (met schil), naar smaak 5-6 gedroogde rode pepers, een flinke snuf zout.

Bereidingswijze: Was de peulen en snijd de puntjes af. Doe de boontjes met alle specerijen behalve het zout in een pan met ruim ongekookt water. Breng aan de kook, voeg het zout toe als het water kookt en laat dan nog 10 minuten doorkoken. Giet af en laat volledig afkoelen. Je eet deze snack door met je tanden de boontjes uit de peul te trekken.

Klik hier voor meer informatie over sojabonen, waar deze in Nederland verkrijgbaar zijn en ideeën voor andere bereidingswijzen.

3 comments on “Chinese ‘hipster’snack: groene sojabonen (+ recept!)

  1. […] in de schappen bij de AH kopen,  maar je kunt ze ook heel lekker zelf klaar maken. Dit legt JudithinChina makkelijk en goedkoop te maken […]

  2. […] in de schappen bij de AH kopen,  maar je kunt ze ook heel lekker zelf klaar maken. Dit legt JudithinChina makkelijk en goedkoop te maken […]

  3. Yvon schreef:

    Jaa!! Ze zijn zo lekker! Bedankt voor het recept want het is me nog niet gelukt om ze zelf zo lekker te maken zoals ik ze wel eens gegeten heb.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.