Tellen in het Chinees

(65) Tellen in het Chinees

In China worden tegenwoordig meestal Arabische cijfers gebruikt om getallen weer te geven, maar daarnaast hebben Chinezen hun eigen karakters voor cijfers. Er bestaan twee soorten: de standaard karakters die gebruikt wordt om cijfers weer te geven in bijvoorbeeld correspondentie en artikelen, en een ingewikkeldere variant die wordt gebruikt op kwitanties, in contracten en dergelijke. De ingewikkelde variant is vergelijkbaar met het volledig uitschrijven van bedragen zoals wij dat in Nederland wel doen in contracten (bijvoorbeeld: zegge: vijftienhonderdachtentachtig Euro in plaats van € 1.588).

De Chinese standaard cijfers zijn een stuk eenvoudiger te schrijven en daardoor fraudegevoeliger dan dan ingewikkelde variant, zoals je hieronder ziet. Je ziet bovenaan het cijfer, dan de pīnyīn transcriptie, vervolgens het ingewikkelde karakter en onderaan de standaard variant:

een twee drie vier vijf
èr sān
zes zeven acht negen tien
liù jiǔ shí

Met standaard karakters is het bijvoorbeeld niet moeilijk om 三十 (sānshí, dertig) met slecht drie extra streepjes om te schrijven naar 五千 (wǔqiān, vijfduizend). Dat gaat een stuk minder eenvoudig als je dertig als 叁拾 opschrijft, en vijfduizend als 伍仟.

Daarnaast hebben Chinezen iets handigs bedacht: vingertellen. Dat klinkt gek maar dat is het niet. Het houdt in dat je de cijfers tot tien uit kunt beelden met één hand. En hoewel dat voor ons vreemd klinkt is dit in China zo algemeen geaccepteerd dat Chinezen er vanuit gaan dat buitenlanders het ook begrijpen. Snapte ik tijdens mij eerste bezoek aan China niets van verkopers die tijdens het afdingen rare gebaren naar me maakten, inmiddels kan ik tijdens het afdingen semi-kwaad bij een verkoper vandaan lopen omdat hij een véél te hoog bedrag vraagt, terwijl ikzelf een soortgelijk gebaar maak om aan te geven hoeveel ik maximaal voor iets wil betalen. Hoe dat eruit ziet zie je hieronder:

een- vijfzes - tien

Schrik dus niet als een Chinees tijdens het afdingen ineens met een gebalde vuist voor je gezicht zwaait. Hij is waarschijnlijk niet boos omdat je te weinig biedt, maar wil er tien yuán voor krijgen.

Mochten de bovenstaande foto’s niet duidelijk zijn, klik dan hier voor een filmpje waarin je duidelijk ziet hoe je op één hand kunt tellen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.