Over de opkomst van het festival in China

1

(99) De opkomst van het festival

In 2007 ging ik voor het eerst naar een muziekfestival in China. De festivalcultuur bloeide toen net op, alles was nieuw en enerverend en ik vond het geweldig om daar bij te zijn. Sinds toen heb ik ieder jaar (als ik in het land was) een festival bezocht tijdens de mei en oktobervakanties, wanneer deze jaarlijks worden gehouden.

In 2007 werd het Midi Festival alleen in Beijing gehouden, in het Haidian park dat naast de vierde ringweg ligt en goed bereikbaar is. Het was toen het enige festival van formaat in het hele land. Toegangskaartjes kostten 50 yuán (ruim 5 Euro) per dag, een driedaagse pas kostte 120 yuán. Een halve liter bier kostte 5 yuán (60 Eurocent) en op een vrijmarkt naast de ingang van het terrein verkochten creatieve Chinezen zelfgemaakte kleding en accessoires, buttons, cd’s en dergelijke. Een bijzonder groot deel van de bezoekers was buitenlander, maar er waren ook veel Chinese alternatieve jongeren onder de bezoekers. Verschillende bands speelden op 3 podia met ieder een eigen genre. De enige sponsor van het festival in 2007 was Greenpeace.

Die goede oude tijd is voorbij. Festivals kwamen in China spontaan en snel op, maar grootschalige evenementen waar tienduizenden jongeren samenkomen, daar houdt de Chinese overheid niet van. Ieder jaar werden festivals weer iets meer aan banden gelegd, met als hoogtepunten 2008 en 2013, toen er gewoonweg geen vergunningen werden afgegeven omwille van de nationale veiligheid in het kader van respectievelijk de Olympische Spelen en het aantreden van nieuwe president Xi Jinping.

Dit jaar ging ik naar het Strawberry Music Festival, dat dit jaar werd georganiseerd in 10 Chinese steden. In Beijing werd het festival gehouden in het Tongzhou Canal Park, wat net binnen de zesde ringweg ligt. Het is park is vrij slecht bereikbaar met het openbaar vervoer, en in buitenwijk Tongzhou stond tijdens de drie dagen die het festival duurde een continue file. Toegangskaartjes kostten 260 yuán (30 Euro) per dag aan de deur en 180 yuán in de voorverkoop, een driedaagse pas kostte 480 yuán (alleen verkrijgbaar in de voorverkoop). Een beker frisdrank kostte dit jaar 10 yuán en alcohol was niet toegestaan op het festivalterrein – een maatregel die sinds 2008 geldt op alle grootschalige festivals in China. Wat trouwens niet wil zeggen dat je geen bier kon krijgen: China zou China immers niet zijn als de illegale handel in alcohol niet welig zou tieren op het festivalterrein.

Centraal op het terrein stonden officiële kraampjes waar marktkooplui hun waar kwijt konden. Voor deze kraampjes wordt huur gevraagd, de creatievelingen waren met hun koopwaar naar een hoek van het terrein verbannen. Dit jaar waren er bijzonder weinig buitenlanders aanwezig, het festival werd vooral bezocht door een rijke keur aan Chinezen. Zelfs door ouders met kleine kinderen, er lijkt geen specifieke doelgroep meer te zijn. Bands speelden verspreid over 6 verschillende podia, die geen genre meer als leidraad hadden maar de naam van het bedrijf dat het betreffende podium sponsorde.

Hoewel ik het fantastisch vindt om te zien dat de festivalcultuur in China groeit en dat er steeds meer interesse voor muziekfestivals is onder een groot publiek, verlang ik soms terug naar de ‘goede oude tijd’ toen je nog gewoon (legaal) een biertje kon drinken op het festivalterrein, toen de overheid het hele gebeuren nog niet zo krampachtig onder controle hield, toen kaartjes nog betaalbaar waren voor de modale Chinese portemonnee en toen de commercie zich nog niet zo onlosmakelijk met alle aspecten van het festival verweven had.

Dat neemt niet weg dat ik een geweldige dag heb gehad hoor. Hieronder een paar indrukken:

(99) De opkomst van het festival-1

Er zijn de dag dat wij aanwezig waren waren minstens twee huwelijksaanzoeken gedaan tijdens het Strawberry Festival. Zie hierboven de meest originele: de aanstaande bruidegom vroeg zijn bruid ten huwelijk verkleed als Doraemon.

(99) De opkomst van het festival-2

(99) De opkomst van het festival-3

One comment on “Over de opkomst van het festival in China

  1. Esther schreef:

    Tja, niets blijft hetzelfde. Het ziet er wel gezellig uit. De festivals mogen dan duurder zijn geworden ze zijn nog steeds heel erg goedkoop in vergelijking met de 200 euro die je er in het westen voor moet betalen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.