Chinese kool (+ recept!)

1

(134) Chinese kool

Er bestaat natuurlijk geen Chinesere groente dan Chinese kool (báicài). En dat de groente vooral heel erg ‘Beijing’ is blijkt uit de Latijnse naam: Brassica rapa pekinensis. Dat Chinese zit ‘m niet alleen in de naam, in de winter kun je in Noord-China echt niet om deze kool heen, zelfs niet als je heel erg je best doet.

Toen het in China economisch nog niet zo goed ging waren er ’s winters in het koude Noorden simpelweg vrijwel geen andere groenten beschikbaar. Als wij ’s avonds weer eens aan de kool zitten zegt Zhang Yang altijd enthousiast: ‘Chinese kool is heel erg gezond!’ Als ik dan zeg dat een goede variatie aan groenten het gezondst is en dat broccoli of tomaat minstens net zo gezond zijn, wil hij dat niet geloven. Hij eet zijn hele leven ’s winters al kool, dus is het gezond. Ik denk dat Noord-Chinezen het gebrek aan andere groenten voor zichzelf goedpraten door te zeggen dat ze altijd kool eten omdat het zo gezond is.

Wat bedoel ik als ik zeg dat je hier niet om Chinese kool heen kunt, zelfs niet als je heel erg je best doet? Je komt het gewoon overal tegen! Zie hieronder:

(134) Baicai-1

Chinese kool onderweg van de koolvelden in Hebei naar de grote stad.

(134) Baicai-2

De kool is gearriveerd in Beijing en wordt langs de weg verkocht.

(134) Baicai-3

En zo bewaart men Chinese kool thuis na de aankoop.

De laatste foto is hoe je de kool het vaakst ziet. Chinezen laten een kool gerust een halve winter liggen om hem dan alsnog te bakken. Dat vinden ze heel normaal er er is zelfs een woord voor dat gerecht: ‘dōngchǔ dàbáicài‘. Letterlijk vertaald: ’s winters bewaarde Chinese kool.

Zelf eet ik mijn kool het liefst vers, en daar is een lekker standaard recept voor. Zie hier wat wij ’s winters minstens één keer per week eten, meestal vaker.

Recept voor gebakken Chinese kool

Benodigdheden voor 4 personen: 1 Chinese kool, ± 10 Sichuan pepers, 3-4 gedroogde rode pepers, 1 bosui in 4 stukken gesneden, scheutje Chinese azijn, scheutje sojasaus, snuf zout, zonnebloem- of pindaolie.

Bereidingswijze: Snijd de stronk van de kool, snijd of scheur de bladeren in stukken en was ze. Verhit de olie in een wok en voeg de Sichuan pepers toe als de olie goed heet is. Laat bakken totdat de pepers zwart zijn, haal ze uit de olie en gooi de pepers weg. Voeg dan de rode pepers en bosui toe, en bak totdat de ui geurig is. Voeg dan de kool toe en roerbak. Voeg sojasaus toe zodra de kool zachter wordt is en blijf bakken. Voeg dan de azijn toe. Voeg het zout toe als de kool volledig zacht gaar is, na ca. 10 minuten.

(134) Baicai-4

Lekker met bijvoorbeeld gebakken rijst met ei en mapo tofu, of met witte rijst en gebakken ei & tomaat.

One comment on “Chinese kool (+ recept!)

  1. Gertruud schreef:

    Ik ga het ’n keer maken!! Lijkt me lekker.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.