Een extra vrije dag

1

(171) Een extra vrije dag

Op 3 september is het 70 jaar geleden dat China de oorlog van Japan won. Die dag staat in China in de boeken als “The Anniversary of Victories in the Chinese People’s War of Resistance Against Japanese Aggression and the World Against Fascism”. Dat is een hele mond vol mooi Chinees politiek proza, maar desondanks ging deze dag al die jaren zonder al teveel poespas voorbij. Een 70-jarig jubileum is een mooi moment om dat te veranderen, zal Xi Jinping hebben gedacht. Onlangs werd namelijk aangekondigd dat iedereen dit jaar op 3 september een vrije dag krijgt.

Of dat wel zo leuk is, valt te betwijfelen. Zo werd bij de aankondiging van de vrije dag vermeld dat deze was bedoeld zodat zodat het volk “gemakkelijk deel kan nemen aan evenementen om de overwinning te herdenken”. En dat zullen we doen ook, want alles duidt er op dat het burgers onmogelijk wordt gemaakt om iets anders te doen op 3 september, en de periode daaraan voorafgaand.

Een paar jaar geleden schreef ik hier over dat het hoog opliep in een conflict tussen China en Japan rondom eilandjes in de Zuid-Chinese zee. Het anti-Japan sentiment blijft bestaan, ondanks dat de oorlog alweer 70 jaar geleden is afgelopen en Japanse technologie en kleding populair zijn in China. China blijft Japan haar excessen tijdens de oorlog verwijten. Xi Jinping heeft sinds zijn aantreden meer nadruk gelegd op het herdenken van oorlogsoverwinningen, waarvan deze vrije dag tot nu toe het hoogtepunt is. Het lijkt erop dat de Chinese overheid niet actief werkt aan het verbeteren van de band met haar buurland – integendeel. Kijk hier maar eens hoe lijdzaam Xi en de Japanse premier elkaar de hand schudden tijdens een officiële bijeenkomst; dat komt nooit meer goed.

Op 3 september wordt er een militaire parade gehouden op het Tian’anmen plein. Dat het verkeer rondom het plein tijdens en vlak voor zo’n spektakel aan banden gelegd wordt is niets nieuws, maar deze keer maken ze het wel heel erg bont. Zie hier een aantal restricties rondom 3 september, dit is slechts een greep uit de voorschriften:

 • Sinds 10 augustus kunnen alleen officieel geregistreerde motorvoertuigen benzine kopen in Beijing;
 • Sinds 17 augustus worden er extra controles op motorvoertuigen uitgevoerd en worden alle voertuigen zonder registratie in beslag genomen;
 • Sinds 20 augustus zijn voertuigen voor de levering van goederen niet toegestaan in de stad tussen 6 uur ’s ochtends en middernacht (er kan in principe dus niets worden bezorgd in heel Beijing);
 • Sinds 20 augustus zijn motoren met een B kentekenplaat niet toegestaan binnen de vijfde ringweg;
 • Tijdens proefparades op 22 en 23 augustus werden alle metrostations en straten rondom het Tian’anmenplein en de naastgelegen populaire winkelstraat Wángfǔjǐng​ gesloten;
 • Op 3 september gaan beide vliegvelden in Beijing dicht tussen 9:30 uur en 12:30 uur;
 • De Chinese beurzen gaan dicht van 3-6 september;
 • De verkoop van drones, bestuurbare helikopters e.d. is niet toegestaan tot na 3 september.

Het lijkt erop dat de Chinese overheid verwacht dat Japan van plan is om tijdens het 70-jarige jubileum de hoofdstad opnieuw binnen te vallen, of iets dergelijks. Gelukkig ben ik op 3 september in Wuhan. Ook vrij, maar dan ver bij alle politieke poeha in Beijing vandaan.

One comment on “Een extra vrije dag

 1. John schreef:

  Dat zijn Noord- Koreaanse trekjes. En het lijkt mij dat dit de plaatselijke economie schade toebrengt. Geen enkel protest?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.