Maakbaarheid

3

(185) Maakbaarheid

In het westen is plastische chirurgie niet iets dat algemeen wordt geaccepteerd als een manier van zelfverfraaiing. Mensen lopen er niet mee te koop en advertenties voor gezichtsbehandelingen vind je niet willekeurig overal. Eerder kon je hier lezen dat dat in China wel het geval is: een facelift wordt hier als prima Moederdagcadeau aangeprezen.

Chinezen hebben steeds meer te besteden en geven hun nieuwe geld graag uit. Plastische chirurgie is komen overwaaien uit Korea, waar het net zo algemeen geaccepteerd is als het dragen van make-up in Nederland. En je ziet het in China ook steeds meer die kant opgaan.

Wat Chinezen en Koreanen gemeen hebben is dat ze een zo blank mogelijke huid willen hebben en grote ogen met dubbel ooglid. De correctie van enkel ooglid (dānyǎnpí) naar dubbel ooglid (shuāngyǎnpí) is eenvoudig en relatief goedkoop (zie hier een voorbeeld ter illustratie). In Korea zijn ze inmiddels zover dat vrouwen die deze ‘correctie’ niet uit laten voeren scheef aangekeken worden (en dat bedoel ik niet dubbelzinnig). In China neemt de populariteit ook toe; dat sommige vrouwen simpelweg niet genoeg ooglid hebben om er een plooitje in te vouwen (want daar komt het op neer), zodat ze na de operatie hun ogen soms niet meer helemaal dicht kunnen doen, neemt men voor lief.

China is momenteel de derde markt ter wereld voor plastische chirurgie (na de V.S. en Brazilië). Hoezeer plastische chirurgie geaccepteerd is in China zie je ook aan dat er in China (en Korea) Miss verkiezingen worden gehouden waar alleen vrouwen die plastische chirurgie hebben ondergaan aan mee mogen doen. Zie hier.

De maakbaarheid van het leven – en daarmee samenhangend succes – is in China zichtbaar in meer dan alleen het uiterlijk. Een totaal ander voorbeeld is dat online spelletjes hier enorm populair zijn. Er gaat een enorme industrie achter schuil, in China gaat winnen namelijk niet om wie er het beste is, maar om wie het meest investeert. Meer ammunitie, een beter vliegtuig of wat dan ook zijn gewoon te koop, waarmee spelers een voordeel verkrijgen over spelers die geen geld uitgeven. Zhang Yang heeft vrienden die serieus 70.000 yuán (ruim tienduizend Euro!) uit hebben gegeven om dit soort spelletjes maar te kunnen winnen.

Een gelijke vlieger gaat op voor het toegelaten worden tot een universiteit of het krijgen van een goede baan. Het is niet per definitie de beste kandidaat die wordt gekozen, maar het neefje van de directeur, of iemand die de HR manager om heeft gekocht. Guānxi, een persoonlijk netwerk van relaties, wordt in China veelvuldig ingezet om iets te bereiken of te verkrijgen.

Het gaat in China voornamelijk om het resultaat, niet zozeer om hoe dat resultaat wordt behaald. Bewondering voor iemand die een slank lichaam heeft gekregen door ongezond voedsel te laten staan en zichzelf af te beulen in de sportschool? Of voor iemand die een spelletje wint omdat hij er goed in is, of een mooie baan krijgt omdat hij hard heeft gewerkt om die positie te kunnen krijgen? Waarom zou je veel moeite doen als al die zaken gewoon te koop zijn? Dat scheelt een hoop inspanning.

China is de maakbare maatschappij ten top. Uiterlijk, winnen, persoonlijk succes: als je niet over de juiste kwaliteiten bezit dan is dat alles gewoon te koop. Als je tot de rijkere lagen van de samenleving behoort tenminste. Ik ben bang dat met het stijgende welvaartsniveau in China, dit soort dingen steeds normaler zullen worden.

De winnaar van de winactie van vorige week is Lucie! Lucie, je hebt inmiddels bericht van me ontvangen. BioThee zal de thee direct naar je toesturen, geniet ervan!

3 comments on “Maakbaarheid

 1. Els schreef:

  We herkennen je toch strakjes nog wel Judith? Ook hier meer en meer botox enzo, maar bij jullie is het extreem natuurlijk. En altijd maar weer die rages, ben je nog normaal als je “niks” laat doen?

 2. Lawrence Robinson schreef:

  Als geboren Brit heb ik een melkwitte huid die maar niet bruin te krijgen is (lees: verbrandt, vervel, verbrandt, …). Ikzelf ben er niet blij mee, maar krijg regelmatig te horen tijdens een rugmassage bijv dat ik zo’n mooie witte huid heb.

  Om jouw verhaal, over hoe normaal het is een cosmetische ingreep kado te doen hier in China, te onderschrijven heb ik in bijzijn van mijn (Chinese) vriendin mijn moeder in NL gevraagd of zij een facelift zou willen voor de kerst. De reactie was natuurlijk om te gieren!

  Inhakend op wat er wel niet allemaal te koop is zou je misschien eens een blog kunnen wijden aan het fenomeen Taobao (waarbij Marktplaats in het niet valt), of de dingen die er mogelijk zijn met WeChat. Ik draag graag wat materiaal aan 🙂

  Leuke post weer!

  groeten, Lawrence

 3. Marcel schreef:

  Ik vind dit erg schokkend om te lezen moet ik zeggen…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.