Hippe westerse bedrijfjes in Beijing (2)

235-hippe-westerse-bedrijfjes-in-beijing-2

Beijing verwestert al geruimte tijd, maar op een heel lokale manier. Voor mij is dat één van de charmes van de stad. Leuk is ook dat buitenlandse inwoners van Beijing hier een grote rol in spelen: jonge mensen die al langer in de stad wonen starten een eigen bedrijfje from scratch, meestal omdat ze iets missen in het aanbod en dan maar besluiten om het zelf te regelen. Woon je al jaren in een stad waar je maar geen natuurlijke verzorgingsproducten, rauwgeperste sapjes en bijzondere biertjes kunt krijgen? Dan ga je toch gewoon zelf aan de slag?

Eerder vond je hier een overzicht van een aantal leuke bedrijfjes en het is tijd voor een update! Dit overzicht is gebaseerd op mijn eigen waarnemingen en ervaringen. Deze post is niet gesponsord door (één van) onderstaande bedrijfjes.

235-hip_greenroomThe Green Room is gestart door drie vrouwen: een Amerikaanse, een Britse en een Chinese. Ze werden er moe van om steeds natuurlijke huidolie uit het buitenland te moeten importeren, omdat er in China niets écht 100% natuurlijks verkrijgbaar was. Ze onderzochten welke oliën geschikt zijn voor welke huidtypen, experimenteerden met het mengen van oliën en lieten dit testen door hun vrienden. Deze vroegen vervolgens of ze meer konden kopen, want de oliën werkten goed! Daarop zijn de drie meer onderzoek naar oliën en huid gaan doen, en het assortiment uit gaan breiden. Inmiddels zijn er 5 serums beschikbaar voor huid, gezicht en haar, en wordt er een serum voor baarden ontwikkeld.

235-hip_mantraMantra Bar is opgericht door Nederlandse Marte, die in heel Beijing geen natuurlijke, gezonde snacks kon vinden. De repen bestaan uit pure en gezonde ingrediënten zoals dadels, vijgen, amandelen en natuurlijke smaakmakers zoals kaneel, citroen en koffie. Marta had alleen niet helemáál gelijk… Dali Bars zijn vanuit precies hetzelfde concept ontstaan en bestaan ook uit pure ingrediënten. Dali Bars worden weliswaar in Dali gemaakt en niet in Beijing, maar zijn op veel plaatsen in de hoofdstad verkrijgbaar. Lees hier een interview met Marte over het opzetten van je eigen bedrijfje in China.

235-hip_bjpostcardsBeijing Postcards is al een aantal jaar actief, maar lijkt de opgebouwde kennis pas de laatste tijd echt commercieel te benutten. Wat begon als twee Deense vrienden die uit interesse oude foto’s van Beijing verzamelden, is uitgegroeid tot een bedrijfje dat postkaarten en agenda’s met deze foto’s en oude kaarten van Beijing verkoopt, en regelmatig lezingen geeft over de geschiedenis en ontwikkeling van de stad. Ook organiseert Beijing Postcards regelmatig wandeltochten tijdens welke je de geschiedenis van de stad leert kennen. Niet alleen leuk als je op vakantie in Beijing bent, maar ook als je er woont.

235-hip_arrowArrow Factory Brewing is Beijing’s laatste aanwinst in het snelgroeiende aanbod aan microbrouwerijen. De afgelopen paar jaar lijkt er een microbrouwerijvirus door Beijing te gaan: ieder jaar kom je wel een nieuwe brouwerij bij op een nieuwe, hippe locatie. Arrow Factory is zeker een goede nieuwe aanwinst. Vernoemd naar de eerste vestiging in de ‘Arrow’ Hutong, is er inmiddels een tweede vestiging geopend in het ambassadedistrict. Zo bedient Arrow een breed publiek. Momenteel worden er negen soorten bier aangeboden, van Belgisch bruin tot Hefeweizen, allemaal gebrouwen in Beijing.

235-hip_juiceJuice by Melissa maakt dagelijks verse fruit- en groentesappen en notenmelk. Toen Amerikaanse Melissa in Beijing aankwam om yoga te doceren, kwam ze er al snel achter dat er nergens in stad rauwe, biologische, versgeperste sappen verkrijgbaar waren. Ze begon zelf sappen te makken en deelde deze uit binnen haar yogaschool, wat snel uitgroeide in een sappenbezorgdienst. Niet lang daarna opende Melissa haar eerste sapbar, met het plan om er meer in de stad te openen.

De winnaar van de winactie van vorige week is Marcel! Marcel, je hebt inmiddels bericht van me ontvangen. Uitgeverij Atlast Contact zal ‘Selma’ direct naar je toesturen, veel leesplezier!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.