Hippe westerse bedrijfjes in Beijing

4

(136) Hippe westerse bedrijfjes in Beijing

De afgelopen tijd zie ik een trend ontstaan in Beijing: de stad verwestert, maar op een hele lokale manier. Jonge buitenlanders die al langer in de stad wonen starten een eigen bedrijfje from scratch, meestal in de voedselsector. Woon je al jaren in een stad waar je maar geen goede bagels, muesli en cupcakes kunt krijgen? Dan bak je die toch gewoon zelf?

(136) Tavalin BagelsTavalin Bagels is onstaan uit de behoefte van een New Yorker naar goede bagels, die hij in Beijing maar niet kon vinden. Hij ontwikkelde  – naar eigen zeggen – het recept voor de perfecte bagel, en bakte deze aanvankelijk in zijn eigen keuken. De vraag werd echter al snel te groot om er op die manier aan te kunnen voldoen. Je kunt de verschillende smaken bagels (onder andere met ui, zongedroogde tomaat en kaneel-rozijn, allemaal even heerlijk) inmiddels online bestellen, of in hun kleine winkel, waar ze worden belegd met zelfgemaakte creamcheese (ook in verschillende smaken) en groenten en/of zalm. Ik fiets regelmatig naar Tavalin’s winkeltje om een snelle lunch te halen. De bagels zijn altijd vers en worden rijkelijk belegd!

(136) Two Guys and a PieTwo Guys and a Pie heeft als motto: ‘Taking over China one pie at a time‘, en daar kunnen ze nog wel eens gelijk in krijgen. Twee Australiërs konden maar geen goede pie (hartige taart) vinden in Beijing, en misten dit typisch Australische gerecht. Ze sloegen aan het bakken in hun eigen keuken, en hebben dit langzaam uitgebreid. Hoewel hartige taart vooral groot is in Australië, Nieuw-Zeeland en het Verenigd Koninkrijk, doen ze het ook goed in Beijing. Alle pies kunnen worden besteld met een dot aardappel- en erwtenpuree erop. Dat klinkt misschien niet al te appetijtelijk, maar geloof me: na het een keer geproefd te hebben wil je je pie niet meer zonder.

(136) Slowboat BrewerySlowboat Brewery, the Great Leap en Jing A zijn kleine bierbrouwerijen die met pure en lokale producten werken. In China is het heel prettig om te weten dat het bier dat je drinkt met puur water gebrouwen is, dus dit soort initiatieven werden al snel succesvol. Waar Great Leap de eerste en grootste micro-brouwerij is, doet Slowboat het ook erg goed met een eigen taproom, en hoewel Jing A de nieuwste en kleinste is doen zij het ook steeds beter. Blijkbaar is er vraag naar goed bier in Beijing, want er is genoeg ruimte voor al deze initiatieven.

(136) Miss MuesliMiss Muesli is opgericht door een Tsjechische en een Chinese, en zegt als eerste in Beijing betaalbare, pure en verse muesli te verkopen. Je kunt zowel kant-en-klare mixen kopen als je eigen muesli samenstellen, die vervolgens aan huis wordt bezorgd of die je af kunt halen in hun kleine hutong-winkel. Zelf vind ik dit een fantastisch idee, want Miss Muesli heeft gelijk: muesli in Beijing was tot nu toe óf niet lekker (denk aan zo’n grote zak Duitse haver met een paar rozijnen erin) óf veel te duur.

(136) Lollipop BakeryLollipop Bakery’s verhaal zal jullie inmiddels bekend in de oren klinken: omdat er geen goede Engelse cupcakes in de stad te krijgen waren heeft een Britse zichzelf geleerd hoe je perfecte cakes frosting maakt. Met succes, want Lollipop cupcakes worden inmiddels goed verkocht in Beijng én Shanghai. Je vindt de cakes in verschillende horecagelegenheden en kunt ze online per dozijn bestellen. Wie kan goede traditionele Britse zoetigheden zoals earl grey cake met lemon frosting of een fusion variant van zwarte sesamcake met vanille frosting weerstaan?

NB: Dit zijn mijn eigen aanbevelingen, gebaseerd op een trend die ik heb waargenomen en graag met jullie deel. Dit bericht is niet gesponsord door (een van de) bovenstaande bedrijven.

4 comments on “Hippe westerse bedrijfjes in Beijing

 1. Lawrence Robinson schreef:

  Hetzelfde geld voor ouderwetsch brood. Hier in Xiamen kun je het wel vinden, maar of het zit vol met chocolade stukjes of het is wit brood. Hoe dan ook, een volkoren bruin brood zul je niet snel vinden en de prijzen liegen er ook niet om (10 RMB voor 6-8 sneetjes).

  Micro breweries zijn leuk en interessant en vaak zijn de bieren er ook goed betaalbaar (in tegenstelling tot import (speciaal) bier).

 2. Claudia schreef:

  YES Bagels! Zulke tips komen altijd van pas. Bedankt! 🙂

 3. Yvon schreef:

  Wanneer ik terug ben moet ik er echt een paar gaan proberen! Miss Muesli had je me al over verteld en daar ben ik benieuwd naar. Net zoals naar de bagels!

  Goede vlucht alvast!! 🙂

 4. john schreef:

  Gemaakt op de Samsung?
  Gr. Pap

  Verzonden vanaf mijn Samsung Galaxy smartphone.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.