Meneer Gao en Meneer Xia aan het werk

2

237-mr-gao-en-mr-xia

Toen we op een mooie zondag het Jiěfàng Park (Bevrijdingspark) in Wuhan bezochten, liepen we tegen een interessant project aan. Twee mannen waren stutpalen die bomen overeind moeten houden aan het bewerken, en dat op een heel bijzondere manier.

De bomen worden ondersteund met een stalen constructie, maar omdat dat er natuurlijk niet mooi uitziet wordt de constructie vermomd als boomstam. Daar waren de twee mannen mee bezig, en ze vertelden graag meer over hun werk.

237-mr-gao-en-mr-xia-1

Meneer Xià was bezig met het verven van de constructie. Dat deed hij secuur en grondig, de ‘stammen’ kwamen mooi zwart tevoorschijn vanonder zijn verfkwast.

237-mr-gao-en-mr-xia-3

237-mr-gao-en-mr-xia-2

Een stukje verderop was meneer Gāo bezig om de constructiepijpen te voorzien van ‘boomschors’. Dat deed hij heel kunstig met een emmertje cement en een plamuurmes.

237-mr-gao-en-mr-xia-4

237-mr-gao-en-mr-xia-5

Op de opmerking dat het werk hem als vanzelf af leek te gaan reageerde hij met: “Natuurlijk, ik doe dit al vijftig jaar!”. Vijftig jaar?! “Jazeker, het was mijn eerste baan toen ik zestien was, en ik doe het nu nog steeds”. Naar eigen zeggen doet meneer Gao het werk met veel plezier. Zeker in de lente en herfst, als het weer in Wuhan goed is om buiten te zijn, en het aangenaam toeven is in de parken waar hij werkt. In de bloedhete Wuhan zomers vind meneer Gao dagelijks buiten zijn minder aangenaam, maar inmiddels is hij daar ook wel aan gewend.

Zie hier met eigen ogen hoe kunstig meneer Gao te werk gaat.

En hier het hele proces in drie stappen: plamuren, drogen, verven.

237-mr-gao-en-mr-xia-6

China staat erom bekend dat het gebouwen nog wel eens af wil raffelen of dat bepaalde constructies niet aan de standaard voldoen. Als het echter op dit soort traditionele dingen aankomt, zorgen mensen als Meneer Gao en Meneer Xia ervoor dat alles piekfijn in orde is.

2 comments on “Meneer Gao en Meneer Xia aan het werk

  1. Renee schreef:

    Geweldig! China blijft je verassen :).

  2. Marcel schreef:

    Mooi, hoor. Vakwerk en creativiteit.
    Het boek Selma is binnen, mooi luxe uitgevoerd, dank 🙂

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.