Waar we inmiddels niet meer van opkijken – China

3

(120) Waar we niet meer van opkijken - CH

Toen ik in 2005 voor het eerst voet op Chinese bodem zette waren er veel dingen die ik niet meteen begreep, waar ik me over verbaasde of waar ik gewoonweg om moest lachen. Bijna tien jaar China-ervaring hebben de meeste verbazing en onbegrip inmiddels wel weggenomen. Aan wat voor dingen wen je als je lang in China woont? Hierbij drie van mijn eigen ervaringen:

 1. Toen ik voor het eerst naar China ging was het zomer. Het was snikheet en hoewel het ’s zomers nooit regent in China, liepen bijna alle vrouwen tussen de zestien en zestig met een paraplu over straat. Niet omdat ze bang waren voor een onverwachte hoosbui, maar omdat ze niet bruin willen worden in de zomerzon.
 2. Voordat ik naar China was geweest kocht ik in Nederland eens een paar van deze schoenen. Ze waren licht, liepen lekker, stonden leuk onder een rokje en waren ook nog eens goedkoop. Toen ik naar China ging nam ik ze mee, maar merkte al snel dat ik op straat werd nagewezen als ik deze schoenen droeg. Wat bleek? Deze stoffen schoenen worden in China alleen gedragen door vrouwen als ze werken, voornamelijk door serveersters. Geen Chinees haalt het in haar hoofd om deze werkschoenen ‘gewoon’ te dragen. In het begin trok ik mij daar niets van aan; als ik de schoenen mooi vond dan was dat toch prima? Maar inmiddels kan ook ik er niet meer omheen, ik zal nooit meer dit soort schoenen kopen. Ik ben toch geen serveerster.
 3. Het leven vindt hier – zeker in de zomer – grotendeels op straat plaats. Omdat hutong-woningen klein zijn, zitten mensen in de warme zomers graag buiten. Daarnaast staat er iedere ochtend een horde ouderen voor mijn deur, en Chinese ouderen roddelen graag. Doordat mensen zo dicht op elkaar leven hebben ze geen geheimen voor elkaar. Waar het in het begin toch een beetje als privacyschending aanvoelde dat de hele buurt binnen no-time wist dat er een buitenlander samen met een Chinees woont op nummer 10, ben ik er inmiddels wel aan gewend dat de buurman precies bijhoudt wanneer ik naar mijn werk ga en wanneer ik boodschappen doe.

Waar keek jij van op toen je China voor het eerst bezocht? Lees in de volgende post waar Zhang Yang na een heel aantal bezoeken aan Nederland niet meer van opkijkt!

3 comments on “Waar we inmiddels niet meer van opkijken – China

 1. Els schreef:

  ja, dat lijkt me ook wel wat… 2 maanden in een hutong en Zhang-Yang in Nederland… ben benieuwd naar zijn observaties.

  Els

 2. onderdeappelboom schreef:

  Leuk stuk. Wij keken onze ogen uit naar mannen in alle proporties die het normaal vinden om hun T-shirt tot net op hun borst op te rollen en met de buik bloot te lopen in warm weer. Huh?

 3. John schreef:

  Het lijkt me echt interessant bijvoorbeeld eens twee maanden in jullie hutong te kunnen wonen… Maar het taalgebrek zal dan helaas niet de belevenis geven die jij ervaart.

  Pap.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.