Waar we inmiddels niet meer van opkijken – Nederland

3

(121) Waar we niet meer van opkijken - CH

Toen Zhang Yang vijf jaar geleden voor het eerst naar Nederland ging, verbaasde hij zich net zo goed over Nederlandse gewoonten als dat ik me verbaasde over Chinese zaken. Na een heel aantal bezoeken aan Nederland en Europa is het ergste onbegrip er bij hem ook wel afgesleten, maar toch moest hij aan bepaalde zaken echt wel wennen:

 1. In het verkeer in China geldt het recht van de snelste: als je beleefd naast het zebrapad blijft staan kun je wachten tot je een ons weegt, geen automobilist zal voor je stoppen. Toen Zhang Yang zich voor het eerst alleen op de Nederlandse wegen begaf wist hij wel dat het in het westen anders gaat, maar hij had nooit verwacht dat het 100% andersom zou zijn. Hij wachtte voor een zebrapad toen er een auto voor hem stopte, terwijl het stoplicht niet eens op rood stond. Het duurde even voordat het Zhang Yang opviel dat de automobilist gebaarde dat hij over mocht steken, waarop Zhang Yang naar de auto gebaarde dat deze toch echt eerst mocht gaan. Het duurde wel een paar minuten voordat Zhang Yang zich gewonnen gaf en toch als eerste overstak. Toen er een paar dagen later een volle tram voor hem stopte wist hij helemaal niet meer hoe hij het had.
 2. Traditionele hutongwoningen in Beijing hebben van oudsher geen eigen toilet, bewoners delen een gemeenschappelijk toilet. Om de paar honderd meter vind je in China dan ook openbare toiletten en dat is handig, want mocht je buiten de deur zijn en onverhoopt nodig moeten dan kan dat altijd. Hoe anders is dat in Nederland, waar geen openbare toiletten zijn maar je in het beste geval bent aangewezen op de toiletten in een warenhuis, waar ze voor een plasje zo 20-50 cent vragen. Geld betalen om naar het toilet te mogen gaan vindt Zhang Yang te absurd voor woorden en hij vertikt dat stelselmatig. Het duurde dan ook niet lang voordat hij wist waar je in Rotterdam gratis kunt plassen (mocht je dit handige informatie vinden: dat kan bij de Burger King aan de Lijnbaan).
 3. In China doen ze nogal moeilijk over alles wat te koud en te warm is in combinatie met het menselijk lichaam en gezondheid. Daaronder valt dat koud water nooit goed is. Niet om jezelf mee te wassen en niet om te drinken. Je zult een Chinees niet snel een ijskoud blikje cola zien drinken en ijsjes kun je als vrouw maar beter vermijden als je ongesteld bent, volgens de Chinese gezondheidsleer. Toen Zhang Yang voor het eerst naar Nederland kwam en mij als ontbijt yoghurt die nét uit de koelkast kwam zag eten met daarbij een kop warme koffie, dacht hij dat mijn slokdarm wel wel staal gemaakt moest zijn. Inmiddels is hij eraan gewend en slaat een blikje ijskoude frisdrank tijdens een hete Beijing zomer ook niet af. Daarvan krijgt hij soms wel last van zijn maag, maar voor de verfrissing heeft hij dat inmiddels over.

In de vorige post kon je lezen waar ik als Nederlander met inmiddels bijna 10 jaar China-ervaring niet meer van opkijk.

3 comments on “Waar we inmiddels niet meer van opkijken – Nederland

 1. Simone schreef:

  Wat grappig om te lezen! Ja daar sta je dan weer niet bij stil eigenlijk. Er was toch een tijd geleden zo’n fout programma waarbij ze mensen die nooit op reis waren geweest naar Nederland haalden? Ik weet niet meer hoe het heet maar hilarische taferelen met dingen die voor ons zoo gewoon zijn!

 2. Nicetobeout schreef:

  Wat leuk om dit zo te lezen, zet mij als Nederlander wel aan het denken over onze gewoonten en regeltjes.

 3. Els schreef:

  grappig om verschillen in gewoontes te zien.

  Els

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.