Een vredige kerst in China

2

241-vredige-kerst

De Chinese fabrieksmedewerkers die het overgrote deel van alle kerstversieringen wereldwijd produceren hebben vaak geen idee wat ze nu eigenlijk maken, omdat Kerstmis geen Chinese feestdag is. Kerst is echter zo’n globaal begrip, dat het ook tot China door begint te dringen.

Allereerst is dat natuurlijk commercieel: ook Chinese warenhuizen maken deze dagen reclame voor kerstcadeaus. Voor andere Chinese organisaties is Kerstmis vooral oppervlakkig: denk aan restaurants waar het personeel een kerstmuts draagt, of kantoorgebouwen waar kerstversieringen opgehangen worden. Die ze voor het gemak tot na Chinees Nieuwjaar laten hangen, wel zo gezellig.

Er is echter een ècht Chinese kersttraditie in opkomst: kerstappels. Kerstmis + appels is niet een link die je als westerling direct legt, maar in China is het niet onlogisch.

Eerder kon je hier lezen dat het Chinese woord voor appel píngguǒ is, wat enigszins als vrede (píng’ān) klinkt. Daarom symboliseert de appel vrede. En laat de kerstgedachte nu “vrede op aarde” zijn en Kerstavond in China Píng’ān Yè (vredige avond) heten, en daar heb je een logisch kerstgeschenk!

241-vredige-kerst-2

241-vredige-kerst-4

Er worden appels gekweekt waar zaken op staan als het karakter voor vrede, “Vrolijk kerstfeest”, de Chinese Nieuwjaarsspreuk “Vrede waar je ook mag gaan“, of een algemeen positief karakter zoals “liefde” of “voorspoed”. Supermarkten en fruitwinkels liggen de dagen voor kerst vol met deze appels, verpakt in kitscherige geschenkverpakkingen. Deze vinden gretig aftrek; Chinezen zijn immers niet vies van enige positieve symboliek.

241-vredige-kest-3

241-vredige-kerst-1

En laten we wel wezen, de kerstappel is natuurlijk een prima gezond alternatief voor kerstchocolade.

2 comments on “Een vredige kerst in China

  1. John. schreef:

    Dat ziet er wel allemaal mooi uit.
    Wellicht ook ooit eens versierde Hollandse oliebollen met nieuwjaar. Een markt?

  2. Lawrence schreef:

    Dit is voor mij de 1e kerst buiten Nederland en in China en het voelt raar aan. Overal versiering (voor commerciële doeleinden), muziek (incl Wham, zelfs hier kom je er niet van weg) en een boompje hier en daar.

    Maar geen ‘spirit’, kerstgevoel, het is er gewoon niet. En dat gevoel moet ik aan wennen, tegelijk voel ik me er een stukje triest bij.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.