Op een zomerse dag in Wuhan

3

Op een zomerse dag drink ik een ijskoffie in een cafeetje aan Líhuángpí Road, een mooie gerenoveerde straat in het centrum van Hankou, waar je de rijke geschiedenis van dit stadsdeel van Wuhan nog goed voelt. De straat is een voetgangerszone met schaduwrijke bomen, en het is goed toeven op één van de vele terrasjes.

Het valt mij op hoe hip Wuhan kan zijn, en ik maak een zeer Instagramwaardige foto (al zeg ik het zelf) van mijn ijskoffie op het terras. Omdat ik niet op Instagram zit deel ik deze foto maar hier:

Net als ik verder wil met het drinken van mijn koffie, komt er een klein meisje pal naast mij staan. Ze is absoluut niet verlegen en vraagt: “Wat is dat?”, wijzend op het glas koffie. Haar oma komt er snel verontschuldigend naast staan, maar ik vind het niet erg om ‘gestoord’ te worden door een assertief en nieuwsgierig kind. Ik antwoord: “Dat is koffie”, en oma voegt snel toe dat koffie niet voor kleine meisjes is, maar alleen door grote mensen gedronken wordt. Waarop het meisje zegt: “Als ik later groot ben ga ik ook koffie drinken”.

Ik vraag het meisje hoe oud ze is. “Twee jaar”, zegt ze, terwijl ze twee vingers in de lucht steekt. Meteen daarop vraagt ze hoe oud ik ben. Als ik zeg dat ik 31 ben antwoord het meisje: “Als ik later groot ben word ik ook 31”.

Oma spoort haar kleindochter aan om verder te lopen, maar ik vind het zo’n schattig en onbevangen kind dat ik eerst vraag of ik een foto van haar mag maken. Daarop steekt ze meteen weer twee vingers in de lucht, deze keer bij wijze van victory-teken, iets dat Chinezen vaak doen op foto’s. Omdat ik ook deze foto weer zeer Instagramwaardig vind, bij deze:

Als het meisje en haar oma hun weg hebben vervolgd, dient zich al snel een tweede kind aan, een iets ouder meisje. Zij is met haar moeder en oma op stap, en de oma vertelt trots aan iedereen die het maar wil horen dat haar kleindochter die dag “is afgestudeerd van de kleuterschool”. Om dat te vieren maken ze foto’s in Líhuángpí Road, de straat vormt een populaire achtergrond voor fotoshoots. Ook dit meisje is niet te verlegen om te poseren, dus bij deze:

Gewoon een zonnige dag in Wuhan, met spontane interactie met jonge mensen. Zo gezellig dat ik het hier even wilde delen.

 

Eerder plaatste ik een overzicht van cafés in Wuhan. De koffiecultuur in deze stad ontwikkelt zich gestaag, en inmiddels zijn er veel noemenswaardige cafeetjes bij gekomen. Als je het leuk vindt om een nieuw overzicht te zien laat het dan weten in een reactie onder dit blog, dan plaats ik binnenkort een update.

3 comments on “Op een zomerse dag in Wuhan

  1. Pieternel schreef:

    Ik kijk uit naar je tips voor Wuhan. Ik hoop er deze zomer heen te gaan voor enkele dagen.

  2. John schreef:

    Mooie lommerrijke straat. Leuk stukje.

  3. Gertruud schreef:

    Ik verheug me op een nieuw overzicht, leuk!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.