Het is gelukt! Over de kracht van WeChat en AMWF

Eerder noemde ik kort dat er een heuse gemeenschap bestaat rondom AMWF; westerse vrouwen die een relatie met een Aziatische man hebben. Anno 2018 is dit vooral een online gemeenschap, en in China betekent online WeChat. Al sinds een paar jaar ben in lid van een WeChat groep die bestaat uit westerse vrouwen met een Chinese partner. En hoewel ik de laatste zal zijn die haar relatie in een hokje wil plaatsen op basis van ras, moet ik bekennen dat westerse vrouwen met een Chinese partner tegen veel dezelfde zaken aanlopen, en dat we door onze relaties iets gemeen hebben.

Het is dan ook een hechte groep, en met de vrouwen die ik in real life heb ontmoet was er vaak meteen een klik. Ik draag soms ook bij aan het (Engelstalige) blog WWAM BAM, dat vanuit de groep is ontstaan.

Als je lang deel uitmaakt van een groep, ook al is het digitaal, leer je de andere groepsleden goed kennen. Toen één van ons, Kristel, een Nederlands-Canadese die getrouwd is met een Tibetaanse man, op een dag in paniek een bericht stuurde, waren we allemaal bezorgd. Kristel woont al jaren in een Tibetaanse regio van China en heeft jarenlang de Tibetaanse schilderkunst geleerd van monniken. Kristel was altijd kalm (waarschijnlijk door haar jarenlange omgang met de monniken) dus toen ze een paniekerig bericht stuurde wisten we dat er iets mis was.

Kristel is in 2010 een school gestart om kansarme jongeren in het onderontwikkelde gebied waar ze woont een kans op een onafhankelijke toekomst te geven. Ze onderwijst haar leerlingen vrijwel gratis en leert hen naast de westerse en traditionele Tibetaanse schilderkunst ook de achtergrondverhalen van de Tibetaanse afbeeldingen, om deze cultuur te behouden.

De meeste studenten komen uit arme nomadenfamilies. Ze hebben geen geld of andere mogelijkheden tot een opleiding. Kristel moedigt actief jonge vrouwen aan om te studeren, omdat zij in de nomadencultuur vaak slechts gezien worden als wandelende baarmoeders. De Snowland Art School is de enige kans op een onafhankelijke toekomst voor deze jonge vrouwen.

Allemaal goed en wel zou je denken, maar waarom stuurde Kristel een paniekerig bericht in de WeChat groep?

Kristel en haar man wonen met de dertien huidige studenten in een huis, dat ook dienst doet als schoolgebouw. Voor de aankoop van dit gebouw hebben zij een aanzienlijke som geleend van een vriend. Deze vriend raakte zelf in financiële nood, en eiste het bedrag terug voor 1 maart 2018, anders zouden Kristel en haar man de aankoopakte van het gebouw op zijn naam moeten overzetten, zodat hij het gebouw zou kunnen verkopen om alsnog aan zijn geld te komen. Het ging om een bedrag van ¥500.000 (bijna €65.000).

Banken konden hen niet helpen. Ze hadden bij lange na niet genoeg spaargeld en Kristel vond het een hopeloze zaak. Ze ging er vanuit dat ze de school kwijt zou raken, en dat de studenten naar hun nomadenfamilies terug zouden moeten keren.

Maar de andere groepsleden vonden het geen hopeloze zaak! Al snel werd er een groep opgericht om een plan voor het redden van de school te maken. Kristel is een begaafd schilder en het is fantastisch wat ze voor haar leerlingen doet, maar ze heeft minder aanleg voor marketing en winst maken. Daar hebben wij haar echt toe aan moeten zetten.

De groep ‘Help the Snowland Art School’ resulteerde in een website, een Facebook pagina, GoFundMe actie en verschillende artikelen waarin tot hulp opgeroepen werd, waaronder op dit blog en in een artikel op China2025.nl. Ook werd de roep om hulp wijdverspreid via WeChat – waar anders.

En met succes! Het is gelukt om het bedrag bij elkaar te krijgen, in minder dan 3 maanden tijd! Dit niet alleen door donaties – Kristel houdt er niet van om mensen zomaar om geld te vragen – maar vooral omdat zij en de studenten enorm hard hebben gewerkt aan de verkoop van schilderijen en kunstvoorwerpen zoals traditioneel beschilderde stenen, onderzetters van resthout uit het beroemde klooster in Labrang, beschilderde potjes met Tibetaanse honing en kruiden, kerstornamenten en dergelijke.

Ik vind het fantastisch om te zien wat er bereikt kan worden met wilskracht en support van gelijkgestemden, en ben trots op dit resultaat! Zonder WeChat en de steun van de WWAM groep had de Snowland Art School nu niet meer bestaan, en zou deze meisjes de kans op een toekomst op eigen benen ontnomen zijn.

Ook in de toekomst blijft steun voor de opleiding van de studenten en het behoud van de school belangrijk. Als je dit een goede zaak vindt, blijf dan vooral in contact met de Snowland Art School via onderstaande kanalen. Alle donaties en opbrengsten van aankopen blijven volledig ten goede komen aan het behoud van de school. Alle steun blijft welkom!

Volg de Snowland Art School op Facebook

Vind meer informatie op de Snowland Art website

Scan de QR code om de WeChat groep van de Snowland Art School te volgen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.