Drie onbekende tempels in Beijing

1

Beijing heeft een geschiedenis van drieduizend jaar, en is voor het grootste deel van de afgelopen 800 jaar China’s hoofdstad geweest. Een groot deel van China’s belangrijkste en meest indrukwekkende culturele en historische erfgoed bevindt zich in de hoofdstad. Denk daarbij aan de Verboden Stad, de Temple of Heaven, Beihai Park en natuurlijk Chinese Muur (die in China overigens Lange Muur genoemd wordt).

Voor mij zijn dit niet de meest bijzondere plaatsen in de stad. Beijing stroomt over van de kleine, verstopte stukje geschiedenis.

De stad zat zó barstensvol met bijzondere tempels, hofjes en andere bijzondere plaatsen, dat er ook na een Culturele Revolutie, snel om zich heen grijpende moderniseringen en rigide stadsplanning, nog meer dan genoeg bijzondere stukjes geschiedenis bewaard zijn gebleven. Je moet alleen weten waar je moet zoeken.

Gelukkig weet ik dat enigszins. Vandaag neem ik je mee naar drie bijzondere tempels, die midden in het bruisende centrum van China’s hoofdstad kleine oases van rust zijn. En die goed aantonen hoe vol van cultuur en religie de stad was voordat de CCP begon met haar eindeloze reeks moderniseringen. Deze drie tempels liggen namelijk aan dezelfde straat, op in totaal nog geen kilometer afstand bij elkaar vandaan. Ze zijn daarom prima geschikt om tijdens een rustige middag te bezoeken.

Miaoying Temple aka White Dagoba Temple aka White Stupa Temple (Báitǎsì)

De Tempel van het Wonderbaarlijke Antwoord is bijzonder omdat hij één van de twee dagoba’s in Beijing huisvest. Een dagoba is een Tibetaanse stoepa, in de vorm van een omgekeerde drinkbeker. De enige andere dagoba in Beijing staat in het bekende Beihai Park, maar de dagoba in de Miaoying Tempel is zowel groter als ouder. De dagoba is ontworpen door een Nepalese architect, die in de dertiende eeuw naar China en Tibet reisde om tempels te bouwen.

We hebben het aan Zhou Enlai te danken dat deze bijzondere stoepa er nog staat; omdat premier Zhou de Miaoying Tempel in 1961 op de lijst van bijzonder erfgoed plaatste, is hij tijdens de Culturele Revolutie gespaard gebleven van vernieling door de Rode Gardisten.

In de voorste hal vind je een tentoonstelling van Boeddhabeelden. Deze geeft goed weer hoe de verbeelding van boeddha door de eeuwen heen is veranderd: van dunne boeddha’s met Indiase hoge jukbeenderen, tot de vollere, Chinese boeddha.

De dagoba vind je helemaal achteraan in de tempel. Omdat deze tempel geen drukbezochte toeristische trekpleister is, kom je bij de dagoba in een oase van rust terecht. Je ziet hier regelmatig toegewijde boeddhisten, die zeven rondes met de klok mee rond de stoepa lopen, waarbij ze een gebedsmolen rond laten draaien en gebeden opzeggen.

Fuchengmen Inner Street #171, 600 meter buiten metrostation Fuchengmen uitgang B (lijn 1). Dinsdag-zondag geopend van 09:00 – 15:30, toegang ¥20.
白塔寺,阜成门内大街171

Temple of Ancient Monarchs (Lìdài Dìwáng Miào)

In 1644 nam de Qīng-dynastie het bewind over van de Míng-dynastie. De laatste Míng-keizer had zichzelf verhangen, en om zowel zijn ronddolende geest tevreden te stellen als het Chinese volk een gevoel van continuïteit over de heersende dynastieën te geven, plaatste de nieuwe Qīng keizer een tablet voor zijn voorganger.

Later werden er meerdere tabletten bij geplaatst, voor keizers uit eerdere dynastieën. De originele tabletten waren van hout, en deze zijn allemaal verwoest tijdens de Culturele Revolutie. De stenen replica’s die je nu in de tempel ziet, zijn gelijk aan stenen tabletten die je in andere tempels vindt.

Hoewel voorouderverering en daarmee de verering van vroegere dynastieën een belangrijk element in de Chinese cultuur is, is dit de enige tempel in het land waar de voorouders van het vaderland worden geëerd. Naast keizers staan er tabletten voor generaals en legerofficieren die bijgedragen hebben aan het uitbreiden en verdedigen van het Chinese keizerrijk.

Tijdens en na de Culturele Revolutie is de tempel lange tijd gebruikt als schoolgebouw, en als hoofdkwartier van het Chinese Rode Kruis. Na zestig jaar is de tempel in 2001 weer geopend voor het publiek.

Fuchengmen Inner Street #131, woensdag-zondag geopend van 09:00-15:30, toegang ¥20.
历代帝王庙,阜成门内大街131

Guangji Temple (Guǎngjìsì)

De Tempel van het Overdragen van Wijsheid is met een geschiedenis van ruim 1800 jaar de oudste tempel in Beijing. Het grootste deel van de originele bouw is echter verwoest tijdens een brand in de jaren ’30. De hallen die je nu kunt bezoeken zijn sindsdien gerestaureerd.

Er zijn echter een heel aantal originele elementen bewaard gebleven. Zo huisvest tempel een bibliotheek met ruim honderdduizend (!) boeddhistische boeken, in twintig talen en waarvan de oudsten van voor het jaar 1000 stammen. Ook zijn er een aantal originele bronzen Boeddhabeelden bewaard gebleven.

Dit is één van de twee tempels in Beijing die onder toezicht van de Chinese vereniging voor boeddhisten staat, en de bevoegdheid heeft om boeddhistische priesters te wijden.

Tijdens een bezoek aan deze tempel ervaar je hoe het boeddhisme in China nog altijd actief beleden wordt. Mensen staan in de rij om wierook te branden en driemaal te buigen voor één van de achttien originele bronzen Boeddhabeelden. Je hoort regelmatig het monotone gezang van monniken die sutras reciteren in de hallen die niet toegankelijk zijn voor het publiek.

Fuchengmen Inner Street #25, aan de overkant van de weg van metrostation Xisi uitgang A (lijn 4). Dagelijks geopend van 07:00 – 16:30, toegang gratis.
广济庙,阜成门内大街25

One comment on “Drie onbekende tempels in Beijing

  1. John schreef:

    Er is toch best nog genoeg bewaard gebleven en krijgt nu de juiste aandacht. Wat is er nu nog over van tempels en boeddhistische oudheid ten opzichte van wat er was voordat de Communisten veel vernield hebben?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.