Een dagje Hong Kong

2

(101) Hong Kong

Laatst moest ik voor mijn werk naar Hong Kong. Da’s best ver vliegen van Beijing, dus besloot ik er een dagje aan vast te plakken. Hong Kong is namelijk in alle opzichten compleet anders dan Beijing, en dat is voor de verandering wel eens leuk. Hoe kan ik beter uitleggen hoe het in Hong Kong is dan door het aan jullie te laten zien?

(101) Hong Kong-01

Ik begon de dag met een bezoekje aan de kust, want die had ik al veel te lang niet meer gezien. Hong Kong heeft een subtropisch klimaat en bestaat voornamelijk uit eilanden, dus moeilijk was het niet om een stukje kust te vinden.

(101) Hong Kong-02

(101) Hong Kong-03

Aan de kust lag een mooie tempel, waar fruit en wierook werden geofferd aan de Goden van de zee. Het uitzicht was prachtig.

(101) Hong Kong-04

Toen ging ik naar het strand. In heel Noord-China is geen fatsoenlijk stuk strand te vinden, dus die gelegenheid liet ik mezelf niet ontgaan. Ik koos het Chung Hom Kok strand, een mooi en rustig stukje waar je goed kunt zwemmen en barbecueën. Omdat ik rechtstreeks uit Beijing kwam waar het toch een stuk kouder was, had ik mezelf niet goed voorbereid en had ik mijn bikini niet meegenomen. Jammer, want in Hong Kong was het 30 °C en ik had best even willen zwemmen. Gelukkig is pootjebaden ook leuk.

(101) Hong Kong-05

Kijk eens hoe mooi de eilanden in Hong Kong erbij liggen! Waarom ben ik hier eigenlijk niet gaan wonen?

(101) Hong Kong-06

Natuurlijk is Hong Kong meer dan strand en water, het is een jonge, bruisende metropool. Een stad waar de mensen door 99 jaar Engels bewind wél op groen licht kunnen wachten voordat ze de weg oversteken en waar men niet lukraak op straat spuugt. Waarom ben ik hier ook alweer niet gaan wonen? Oh ja, dat heb ik eerder al eens uitgelegd.

(101) Hong Kong-07

Omdat Hong Kong klein is qua oppervlakte (ruim 1000 km²) maar er wel ruim 7 miljoen mensen wonen, staat de stad vol met superhoge wolkenkrabbers. Die ook nog eens op heuvels staan, want Hong Kong is bijzonder heuvelachtig. Als je op straat loopt torent er dus van alles om je heen omhoog, en kun je jezelf als mens erg klein voelen.

(101) Hong Kong-08

Een ander overblijfsel van de Engelse koloniale tijd: in Hong Kong rijden ze links. Da’s dus uitkijken geblazen met oversteken.

(101) Hong Kong-09

Door de centrale ligging in subtropisch Azië is vers exotisch fruit in Hong Kong goed verkrijgbaar en niet duur. Op alle straathoeken vind je fruitkraampjes, waar versgeperste sapjes voor een habbekrats worden verkocht. Gemaakt van alle mogelijke soorten fruit en in alle combinaties die je jezelf maar kunt bedenken! Het spreekt voor zich dat ik mezelf scheel heb gedronken aan verse sapjes in Hong Kong.

(101) Hong Kong-10

Waar het communisme en de Culturele Revolutie op het vasteland veel oude culturele en religieuze tradities met de grond gelijk hebben gemaakt (of in ieder geval een heel eind in de richting daarvan kwamen), is dat aan Hong Kong allemaal voorbij gegaan. Door de Britse invloed is een groot deel van de bevolking christelijk, maar de oude Chinese godsdienst is ook overal terug te vinden. Letterlijk overal: naast deuren plaatst men bordjes en wierook om te voorkomen dat er nare geesten naar binnen komen. Een gebruik dat je op het vasteland niet (meer) ziet.

(101) Hong Kong-11

In een klein gebied waar veel mensen wonen, zijn de huren hoog. De gemiddelde inwoner van Hong Kong woont in een piepklein appartementje, vaak zonder balkon of goede airconditioning. Wat doe je dan als het in april al dertig graden is? Juist, massaal naar buiten trekken. Overal waar er overdekte passages zijn zitten hordes vrouwen op stukken karton samen buiten. Gezellig te kletsen en zonnebloempitten te eten.

(101) Hong Kong-12

(101) Hong Kong-13

De beroemde skyline, als je vanaf Hong Kong eiland uitkijkt op het deel van de stad dat aan het vasteland grenst.

(101) Hong Kong-14

In Hong Kong is alles altijd verlicht, de stad slaapt nooit helemaal en er woont een bijzondere mix van Chinezen, expats en migranten uit Zuidoost Azië.  De stad is internationaal, een metropool in de ware zin des woords maar toch met een heel Chinees karakter. Dat hebben de Britten er zelfs na 99 jaar niet uit weten te krijgen.

De winnaar van de winactie van vorige week is Renée! Renée, je hebt inmiddels bericht van me ontvangen. Het pakketje zal begin juni naar je toegestuurd worden, veel plezier ermee!

Follow on Bloglovin

2 comments on “Een dagje Hong Kong

  1. Yvon schreef:

    De foto van het eiland in de mist is heel mooi!
    Voor mij is het al weer 3 jaar geleden dat ik er was, misschien maar eens terug voor de stranden.

  2. John schreef:

    ik wil ook wel eens naar Hong Kong

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.