Een middagje aan de Dōngsì Běidàjiē

1

(157) Een middagje Dongsi Beidajie

Bekende plaatsen om te winkelen in Beijing zijn de Zijdemarkt, de Hongqiao Pearl Market en Yashow. Stuk voor stuk winkellocaties waar busladingen vol toeristen worden afgezet om namaak Louis Vuitton tassen en Abercrombie & Fitch kleding in te slaan. Daarnaast zijn bekende plaatsen om rond te lopen, te shoppen en wat te eten of drinken de Nánluógǔxiàng en Sānlǐtún. Ook daar is het altijd druk en de dingen zijn er duur. Waarom zou je niet eens ergens anders gaan winkelen?

De Dōngsì Běidàjiē is van oudsher een bekende winkelstraat in Beijing. Zhang Yang’s moeder nam Zhang Yang er nooit mee naartoe om kleren te kopen, want dat kon het gezin Zhang zich in de jaren ’80 niet veroorloven. Tegenwoordig is de Dōngsì Běidàjiē door alle eerder genoemde alternatieven niet meer zo’n dure en beroemde straat, maar hij staat onder Beijingers nog steeds goed aangeschreven. Er zijn meer dan genoeg interessante dingen te vinden, die veel leuker zijn dan het goedkope spul waarvan toeristen koffers vol mee terug nemen uit China. Daarom neem ik je mee op een middagje winkelen in deze leuke straat, off the beaten track!

Waarschuwing: deze post is wellicht interessanter voor vrouwelijke lezers dan voor mannen. Hoewel ik die zeker niet wil ontmoedigen om de Dōngsì Běidàjiē ook eens in te lopen.

Lat Söndag

We beginnen bij Lat Söndag oftewel Lazy Sunday, waar een bijzondere mix wordt verkocht van eigen designkleding, indie kledingmerken, accessoires en veel ditjes-en-datjes voor in huis. De stijl is typisch Chinees-alternatief met onder andere oversized tunieken, gekke kleuren en over the top design, met daartussen (naar mijn mening) onverwacht mooie dingen. Je krijgt standaard op alles 15% korting (wat een mooie manier is om aan te geven dat alles 15% te duur is geprijsd).

Lat Söndag is opgezet door een kledingontwerper uit Beijing, die zijn vrolijke en quirky designs in twee winkels verkoopt; naast deze is er nog een vestiging in Sihui Soho.

Dongsi Beidajie-05

Dongsi Beidajie-06

Dongsi Beidajie-07

Dongsi Beidajie-04

Koko Modo

Vlak naast Lat Söndag vind je Koko Modo, een waar paradijs voor jonge Chinese vrouwen die hun besteedbare inkomen graag aan onbenulligheden uitgeven. Deze winkel heeft een assortiment samen weten te stellen waar vrouwen van alle leeftijden wel iets van hun gading kunnen vinden. Je vindt er erg veel ditjes-en-datjes voor in huis, schrijfwaren, servies, glaswerk en bestek, maar ook mooie houten producten, accessoires zoals handschoenen en mutsen, schrijfwaren en kleine planten.

Koko Modo zie je op steeds meer plaatsen in de stad opduiken. Jonge Chinezen krijgen steeds meer ruimte om hun geld aan dit soort dingen uit te geven, en dat zie je terug in het winkelaanbod.

Dongsi Beidajie-01

Dongsi Beidajie-03

Dongsi Beidajie-02

Cheese Home

Na al dat rondstruinen zijn we aan een versnapering toe!

Van buitenaf gezien ziet Cheese Home er niet uit zoals je van een koffiezaak zou verwachten. De lege flesjes Belgisch bier voor het Rama en het kazige logo wekken de verwachting dat je hier kunt borrelen met een kaasplankje. China zou China echter niet zijn als ze niet een eigen draai aan kaas zouden geven; Cheese Home schenkt goede koffie en serveert cheesecake in alle mogelijke smaken. Er staan wel een aantal hartige zaken met kaas op het menu maar van twijfelachtige aard, zoals rijst met doerian en kaas uit de oven.

Er zijn twee verdiepingen en een terras met allerlei soorten tafels, stoelen en baken zodat iedereen lekker kan zitten. De ruimte is vrolijk aangekleed met planten, bloemen en lampjes. Je kunt er van gratis wifi gebruik maken zo lang als je wilt, of een tijdschrift lezen.

Dongsi Beidajie-08

Dongsi Beidajie-09

Dongsi Beidajie-10

Dongsi Beidajie-11

Soulway

Bij Soulway kun je terecht voor unieke handgemaakte leren tassen en schoenen. Waar veel Chinese tassen worden opgeleukt met gouden handvaten en schoenen met glitters, studs en meer van dat soort toestanden, zijn de producten van Soulway naturel, maar toch met een twist.

Er zijn een aantal Soulway winkels in Beijing, waarvan dit de grootste is. Er wordt ook kleding verkocht, maar de handgemaakte tassen en schoenen zijn wat deze winkel de moeite van het bezoeken waard maken.

Dongsi Beidajie-12

Dongsi Beidajie-14

Dongsi Beidajie-13

Lat Söndag en Koko Modo vind je aan de Dongsi Beidajie no. 423, Cheese Home op no. 257 en Soulway op no. 238. De Dongsi Beidajie is het best te bereiken met de metro: station Zhangzhizhonglu (lijn 5) of station Dongsi (lijn 5/6).

One comment on “Een middagje aan de Dōngsì Běidàjiē

  1. Marcel schreef:

    Mooi om te lezen dat Chinezen precies hetzelfde in elkaar zitten als de Europeaan.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.