Stereotypen: China vs. Nederland

2

Overal ter wereld plakken mensen graag labels op elkaars geografische afkomst. Dat geld per land maar ook per provincie en zelfs per regio. In zowel Nederland als China kunnen we er wat van, en het leek me leuk om eens naast elkaar te leggen hoe er in beide landen tegen de eigen landgenoten en verschillende regio’s aangekeken wordt.

Nederland:

243-stereotypen-china-vs-nl-1

China:

243-stereotypen-china-vs-nl-2

 

Het zal je opvallen dat de hokjes waar Chinezen hun provincies en landgenoten instoppen veel harder en basaler kunnen zijn dan hoe we elkaar en de regio’s in Nederland zien. De ergste term in Nederland (hooligans) doet toch een stuk vriendelijker aan dan hoe Chinezen Henanezen (dieven) en Hubeinezen (geniepig) bestempelen.

NB: De stereotypen in beide landen zoals hierboven weergegeven zijn gebaseerd op beelden en stereotyperingen die in Nederland worden gehanteerd, online informatie en veelgebruikte zoektermen. Bovenstaande geeft geenszins mijn eigen mening weer. Voel jezelf er vooral niet door aangesproken: het is allemaal niet al te serieus bedoeld.

2 comments on “Stereotypen: China vs. Nederland

  1. Sophie vdA schreef:

    Hee Judith,

    Haha grappig zo’n overzicht om twee landen naast elkaar te zetten. Ik snap dat het niet bedoeld is om je eigen mening weer te geven. Ik vind het wel grappig om te zien en als je China niet zo goed kent als groot land, is het zo in verdeelde stukjes wel iets duidelijker. En ook duidelijk waar ik ooit heen weel: pandaland! Haha Sichuan gebied met het pandareservaat. Dat is mijn doel na mijn studie! 🙂 Dankje voor de informatie! 🙂

    Greetings by Sophie

  2. John schreef:

    Tijdens een bezoek aan China vertelde ik (Beijing)- Chinezen eens dat ik Hong Kong zou bezoeken.. Er volgde meteen een waarschuwing; Pas op! Daar wordt je opgelicht. Gelukkig is dat erg meegevallen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.