Fietsen in Beijing

9

244-fietsen-in-beijing

There are 9 million bicycles in Beijing: China was lang het ultieme fietsland. Het afgelopen decennium is een eigen auto echter een statussymbool geworden, en heeft de elektrische scooter de fiets grotendeels vervangen. Desondanks is China sinds kort weer hard op weg om haar positie als fietsland te heroveren. En dat op een onverwacht hippe en hedendaagse manier.

In 2012 werden er door de Beijing overheid op veel plaatsen in de stad stations voor openbare fietsen geplaatst. Een vorm van openbaar vervoer die je in veel steden wereldwijd vindt, maar die nieuw was in China.

Nu zou China China niet zijn als dit niet werd opgepikt door start-ups die publieke fietsen hipper en hedendaagser aanpakken dan de overheid. Tegenwoordig struikel je in Beijing op iedere straathoek en overal daartussen over oranje en knalgele fietsen. Ook een vorm van openbaar vervoer, maar dan anno 2017.

Het huidige aanbod komt voort uit een ware oorlog door hippe start-ups die de publieke fietsenmarkt willen beheersen. Beide hebben miljoenen investering van grote partijen binnen weten te halen om hun doel te realiseren: schatrijk worden met een milieuvriendelijk alternatief voor de auto.

Als toerist is fietsen dé manier om Beijing te ontdekken, daarom hier drie manieren waarop je de stad gemakkelijk en goedkoop per fiets kunt verkennen. Inspiratie voor fietsroutes vind je onder andere hier (1)hier (2) en hier (3).

244-fietsen-in-beijing-1

1) Beijing Publiek Fietsenplan (Běijīngshì Gōnggòng Zìxíngchē)

Deze fietsen zijn door de overheid gefinancierd en daarmee onderdeel van Beijings openbaar vervoer. Betalen doe je dan ook gewoon met je Beijing OV-chipkaart, waarmee je ook met de metro en bus kunt reizen. Stations waar je fietsen kunt halen en brengen zijn op erg veel plaatsen in en rondom het centrum beschikbaar, met name in de buurt van metrostations en bezienswaardigheden.

Gebruik van deze openbare fietsen is het eerste uur gratis, daarna ¥1 per uur met een maximum van ¥10 per dag (1.40). Borg is ¥200 als je een Chinese ID kaart hebt en ¥400 met een buitenlands paspoort.

Voor gebruik dien je je OV-chipkaart te activeren voor fietsgebruik. Een uitstekende stap-voor-stap handleiding daarvoor vind je hier.

244-fietsen-in-beijing-2

2) Mobike (Móbài Dānchē)

Sinds 1 september 2016 kun je in Beijing fietsen op mooie oranje Mobikes. Mobike is een start-up die is opgericht door de voormalig general manager van Uber Shanghai, die zich op een groenere manier van vervoer wilde richten. De app heeft miljoenen Euro’s aan investeringen binnen gesleept van onder andere Tencent, één van China’s grootste internetbedrijven.

Mobikes hebben geen aangewezen parkeerpunten, je kunt de fietsen overal in de stad neerzetten. Met een app kun je zien waar er bij jou in de buurt een fiets staat, die je door het scannen van een QR code kunt activeren. Na gebruik kun je de fiets vervolgens weer op een willekeurige plaats parkeren.

Gebruik is ¥0.5 per half uur, borg is ¥299. De Mobike app kun je hier downloaden.

244-fietsen-in-beijing-3

3) Ofo Bicycles (Ofo Gòngxiǎng Dānchē)

De opvallend knalgele Ofo fietsen vind je sinds oktober 2016 in Beijing en andere Chinese steden. De fietsen heten Ofo omdat dit woord op de vorm van een fiets zou lijken. Ofo is een idee van vijf studenten uit Beijing, die een efficiënte en milieuvriendelijke manier zochten om zich over de uitgestrekte campussen van Chinese universiteiten te verplaatsen.

Inmiddels is Ofo veel meer dan alleen een vorm van vervoer voor studenten: er zijn ruim 40.000 gele fietsen in omloop in Beijing. Niet alleen in het centrum, ik ben ze zelfs in Shahe tegengekomen.

De 25-jarige student die het idee heeft uitgewerkt heeft bijna honderd miljoen Euro aan investeringen voor Ofo binnen weten te halen, onder andere van Uber en haar Chinese equivalent Didi Dache. Die met deze investering de bestaande concurrentie met Tencent uitbreiden naar de publieke fietsenmarkt.

Net zoals Mobike werkt Ofo met een app, activeer je een fiets met een QR code en kun je deze overal parkeren. Gebruik is ¥0.5 per uur, borg is ¥99. De Ofo app kun je hier downloaden.

244-fietsen-in-beijing-4

9 comments on “Fietsen in Beijing

 1. arankavandalen schreef:

  Hee Judith, wat een ontzettend leuk idee om te fietsen in Beijing. Wij gaan met een groep van 20 personen op studiereis en willen ook graag een fietstocht maken. Is dit goed op eigen initiatief te doen of weet je anders een organisatie die (goedkoop) leuke fietstochten organiseert? Alvast bedankt!

  • Judith schreef:

   Zelf heb ik, samen met bezoekende familie of collega’s, drie keer een fietstocht met Cycle China gedaan: http://www.cyclechina.com. Tijdens hun ‘Beijing hutong bicycle tour’ zie je in een middag tijd alle hoogtepunten van de stad, per fiets. Zeker met een grote groep is dit een voordelige optie.

 2. Werken in China schreef:

  Door 5 jaar te werken in China kreeg ik de kans om dit prachtige land te ontdekken. Zo maakte ook ik een fietstocht in Beijing. Wat’n onvergetelijke ervaring!

 3. Magda schreef:

  Hey Judith, we willen in de herfst Beijing bezoeken en via zoekfuncties naar fietsen in Beijing kwam ik toevallig op jouw zeer interessante blog. Ik ben er nog niet uit hoe die apps en wechat te gebruiken ( nog chinees voor mij) Zijn alle 3 de verhuurders even goed of is er 1 merkelijk beter in centrum Beijing? En hoe krijg je bij Ofo en mobike je waarborg terug?
  Bedankt alvast voor de info.
  Groetjes, Magda (Belgie)

  • Judith in China schreef:

   Dag Magda, leuk dat jullie naar Beijing gaan! Hoe je de publieke fietsen gebruikt staat duidelijk in de link waar ik naar verwijs. De borg kun je terugkrijgen als je de OV Chipkaart aan het einde van je verblijf weer inlevert. De Ofo en Mobike apps zijn vooralsnog alleen in het Chinees beschikbaar. Je zou het personeel van het hotel waar jullie verblijven kunnen vragen of ze je helpen met het installeren van de app en het regelen van de borg.

 4. Sophie vdA schreef:

  Hee Judith,

  Gaaf! Ik zag laatst een filmpje dat ze bijna alles alleen nog maar met hun mobiel betalen of huren in Beijing. Voorlopers in technologie 🙂 Wel interessant om te lezen hoe je dat vind met al die soorten fietsen die je her en der kan huren en stallen. Ik wist niet dat er zoveel soorten waren haha. Die rood-witte kwam ik volgens mij ook in Wenen tegen maar die gele heb ik nog nooit gezien haha. En beste een fikse borg van €20,- plus omgerekend alleen al als je Chinees bent of het dubbele als je dat niet bent. Gelukkig is de gewone huur wel goedkoop, leuk om te onthouden voor als ik naar China ga 🙂

  Greetings by Sophie

 5. Esther schreef:

  Leuk, fietsen in Beijing. Vooral door de fietstunnel vlakbij Tiananmen.

 6. Cor neefjes schreef:

  Hippe fietsen,maar waarom worden ze niet standard uitgerust met een mandje ?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.