China vs. Nederland: 6 verschillen in het huishouden

2

Als je met een Chinees samenwoont, kom je er al snel achter dat een aantal zaken die doodnormaal lijken vanuit een Nederlandse achtergrond, heel anders gedaan worden in China.

In dit blog noem ik zes verschillen in het huishouden. Als Nederlander denk je niet eens na bij hoe je deze dingen doet, totdat je in China woont en merkt dat het er hier heel anders aan toe gaat.

1) Bedden opschudden

Waar we in Nederland ’s avonds graag in een opgemaakt bed stappen, vinden Chinezen het onhygiënisch om het dekbed de hele dag over het matras heen te laten liggen. Dat zou, zeker tijdens warme en vochtige zomers, niet fris zijn omdat het bed zo niet gelucht en dus klam wordt. Chinezen vouwen hun dekbed ’s ochtends op en leggen het aan het voeteneind, om het ’s avonds weer uit te vouwen.

2) Douchen

Vinden veel mensen het in Nederland fris om ’s ochtends te douchen om schoon aan de dag te beginnen, in China douchen de meeste mensen ’s avonds. Dat zou hygiënischer zijn, omdat je zo schoon in bed kunt stappen. Als je ’s avonds niet douchet, zou je al het vuil van de dag mee naar bed nemen, waardoor het beddengoed sneller smoezelig zou worden.

Ook heb ik wel eens gehoord dat je flauw zou vallen wanneer je op een nuchtere maag douchet, maar dat hangt dan weer samen met de TCM-leer (Traditional Chinese Medicine).

3) Afdrogen

In Nederland halen we schone vaat droog uit de vaatwasser, we laten  het na het afwassen drogen op een afdruiprek, of drogen de vaat af met een theedoek voordat we het opruimen. Niet in China, waar borden na het afwassen zó vochtig en wel in het keukenkastje wordt gezet.

Dat vind ik om twee redenen niet handig: niet alleen wordt westers, droog voedsel (zoals crackers of brood) klam als je het op een nat bord legt, vochtig servies in de keukenkastjes trekt in de warme zomers zilvervisjes aan.

4) Stofzuigen

Ik heb nog nooit een Chinees huishouden bezocht waar men een stofzuiger heeft. In China houdt men de vloer dagelijks schoon met een bezempje, meestal een set waar een blik bij zit (stoffer en blik deluxe, zogezegd). Niet alleen is een stofzuiger duur terwijl een bezempje hetzelfde werk doet, zelden hebben Chinese huishoudens vloerkleed. En parket of een tegelvloer kun je gemakkelijk schoonhouden met een bezem.

5) Kleding en schoenen binnenshuis dragen

Vrijwel alle Chinese huishoudens hebben slippers bij de voordeur staan. Als je thuiskomt doet je je schoenen uit en slippers aan. Ook als je bij iemand op bezoek gaat wordt je geacht je schoenen uit te doen, en zul je een paar slippers aangeboden krijgen om binnen te dragen. En in Chinese hotels vind je altijd een stel slippers, al dan niet voor eenmalig gebruik.

Ook zijn de meeste Chinezen gewend om binnenshuis andere kleding dan buitenshuis te dragen. Chinezen lopen thuis vaak rond in een makkelijk zittend ‘huispak’. Dit omdat het onhygiënisch zou zijn om kleding die je buitenshuis draagt, ook binnen te dragen.

6) Voeten en gezicht wassen

Omdat nog niet zo lang geleden de meeste Chinese huishoudens niet over eigen sanitaire voorzieningen beschikten, was douchen een luxe. Veel mensen gingen één keer per week naar het openbare badhuis voor een grondige douche. Om op de andere zes dagen ook schoon te blijven, wassen veel Chinezen dagelijks hun gezicht en voeten (en soms ook hun achterwerk) in een waskom.

Het gezicht wordt vaak meteen na thuiskomst gewassen; het is namelijk onhygiënisch om al het ‘vuil’ dat je van buiten mee naar binnen neemt niet weg te wassen. En een warm voetenbad aan het einde van de dag is ook goed voor de bloedsomloop, volgens de TCM-leer.

2 comments on “China vs. Nederland: 6 verschillen in het huishouden

  1. leegschrift schreef:

    Dat van die afwas dat vind ik inderdaad wat raar zeg. Die andere dingen kan ik nog wel begrijpen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.