Beijing’s moslimbuurt

De grootste moslimgemeenschap van China vind je in het verre Xinjiang, maar de Islam is al zo lang in China aanwezig, dat er ook in de hoofdstad een aanzienlijke moslimgemeenschap woont. De meesten daarvan wonen in het westen van de stad, in het gebied rondom Niú Jiē (Ossenstraat). Dit is al eeuwenlang een moslimwijk, de buurt stond in de 17e eeuw al bekend om de goede kwaliteit halal vlees die er verkocht werd. Anno 2018 wonen er hier nog steeds zo’n tienduizend moslims, waardoor de wijk on-Chinees aanvoelt. Niú Jiē is daarom het bezoeken meer dan waard.

Nu is er de afgelopen tijd heel wat berichtgeving over hoe China de identiteit van haar moslimbevolking uit wil wissen. Dit speelt met name in Xinjiang, een provincie in het uiterste westen van China, waar Oeigoerse moslims wonen, een Turks volk. De moslimgemeenschap in Beijing bestaat voornamelijk uit een ander volk, de Hui, die etnisch verwant zijn aan de Han Chinezen. De relatie van Beijing met deze moslimgemeenschap is goed, en de huidige situatie in Xinjiang heeft geen invloed op deze buurt.

De enige manier waarop de Chinese overheid zichzelf enigszins laat gelden, is door het nadrukkelijk zichtbaar ophangen van de Chinese vlag op straat en in winkels. Ook is er bij de entree van de moskee een eenvoudige tassencontrole. Dit heb ik bij boeddhistische tempels nog nooit meegemaakt.

Waar de grootste moskee van China in Xi’an staat, vind je in Beijing ook één van China’s grotere moskeeën. De Niujie Moskee (Niújiē Qīngzhēnsì) ontleent haar naam aan de straat waarin ze staat. Al in het jaar 996 stond er hier een moskee, maar de huidige gebouwen stammen uit de vijftiende eeuw.

Met name de architectuur is interessant. Net zoals de grote moskee in Xi’an lijkt de Niú Jiē moskee op een Chinese tempel. Maar als je goed oplet zie je duidelijk islamitische elementen. Waar Chinese gebouwen volgens de Feng shui-leer langs een noord-zuid as gebouwd zijn, is deze moskee naar Mekka toe richting het westen gebouwd. Ook staan er op de gebouwen geen Chinese karakters, maar Arabisch schrift.

Als je de voornaamste gebedshal inkijkt zul je jezelf verbazen: hij is van binnen veel groter dan dat het gebouw er van buiten uitziet. De grote gebedshal is 600 m² groot en er kunnen duizend mensen in. Dat geld niet voor de gebedshal voor vrouwen: die vind je helemaal achteraan het terrein, in een kleine ruimte.

Verder langs Niú Jiē vind je verschillende moslimrestaurants en winkels. Ook Han-Chinezen komen hier graag om halal vlees te kopen. Dit heeft de afgelopen jaren aan populariteit gewonnen, omdat moslims strenge regels omtrent hygiëne hebben, waar China verder te kampen heeft met verschillende voedselschandalen. Voor een aantal slagerijen staan dan ook érg lange rijen.

Ook verkopen straatventers langs Niú Jiē islamitische specialiteiten, waaronder gedroogd fruit. De Niujie Halal Supermarkt is de moeite van het bezoeken zeker waard. Hier worden allerlei specialiteiten verkocht. Naast vlees, gedroogd fruit en noten vind je er ook zoete specialiteiten, waaronder een rijk aanbod aan vrolijk gekleurd gebak.

Toegang tot de Niú Jiē moskee is gratis voor moslims en ¥10 voor niet-moslims. Je vindt hem aan de Niú Jiē #18, dagelijks geopend van 09:00-16:30. Toegang op vrijdagen kan beperkt zijn. De Niú Jiē Halal Supermarket vind je aan dezelfde straat op #5.

Dit gebied is goed bereikbaar met de metro. Stap uit op station Changchun Jie (lijn 2) en loop in zuidelijke richting, of neem lijn 7 naar Guang’anmen Nei en loop Guang’anmen Inner Street in westelijke richting uit tot aan het kruispunt met Niu Jie, sla dan rechtsaf.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.