Waar ik iedere keer weer even aan moet wennen

We waren onlangs een maand in China, voor het eerst sinds we – nu alweer ruim een jaar geleden – naar Nederland terugkeerden. Iedere keer als ik wat langer in China ben geweest en weer in Nederland ben, moet ik aan onderstaande zaken wennen nadat ik van het ene naar het andere land gereisd ben. Dus niet alleen in China, maar ook wanneer ik na in China geweest te zijn weer terug in Nederland ben.

WC papier doorspoelen

Veel Chinese toiletten, met name in oudere stadswijken zoals hutongs, hebben niet zo’n brede afvoerpijp naar de riolering als wij in Nederland hebben. De meeste Chinese afvoerpijpen raken verstopt als je (veel) WC papier doorspoelt. Daarom is het in China gebruikelijk om WC papier weg te gooien in een prullenbakje dat naast de toiletpot staat. Niet alleen thuis, maar ook in openbare gebouwen.

Als ik weer net in China ben gooi ik de eerste paar dagen uit automatisme het papier in de pot – wat daar niet de bedoeling is. En als ik weer in Nederland ben dan wil ik het uit automatisme in het prullenbakje gooien – wat er dan niet staat. Blijkbaar worden dat soort dagelijkse handelingen snel een automatisme.

Verdiepingen tellen

Wat we in Nederland de begane grond van een gebouw noemen, heet in China de eerste verdieping. 0 is namelijk niets, de eerste verdieping is daarom 1. In Nederland begint met pas met tellen na de begane grond, en is de eerste verdieping 1. Dat is allebei logisch, het is maar net wat je gewend bent of als uitgangspunt neemt.

Je moet dan wel goed in de gaten houden hoe je rekent, want in China tellen ze voor gebouwen dus altijd een verdieping meer dan in Nederland.  Na zes jaar in China gewoond te hebben vind ik de Chinese telling net zo logisch als de westerse, en moet ik altijd weer even omschakelen in hoe ik een gebouw benader.

 

Het juiste antwoord op de poll van vorige week is C: geen van beide. Een slimme Chinese zakenmak registreerde het handelsmerk New Balance voordat het Amerikaanse bedrijf dit zelf deed, waarna de slechte kopieën overal opdoken. Na veel tijd, geld en moeite heeft New Balance gelijk gekregen van de Chinese rechtbank, maar zoals je ziet werkt het vonnis niet door tot in alle buitenwijken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.