Opvallende dingen in China (9)

In China kom je vaak vreemde dingen tegen. Dingen die mij zelfs met bijna vijftien jaar China-ervaring nog opvallen. Zo kun je op de meest onverwachte plaatsen een Oeigoer undercover tegenkomen, verschilt de westerse visie op Xi Jinping’s levenslange macht van de Chinese, en kom ik regelmatig de vreemdste Engelse namen die Chinezen zichzelf geven tegen.

We wonen inmiddels alweer een jaar in Nederland, maar deze maand zijn we in China! En ik ben hier intussen alweer een heel aantal nieuwe opvallende dingen tegengekomen, dus is het tijd is voor een update. Hier een greep uit wat ik tijdens dit bezoek zoal tegen ben gekomen.

1) Deze week is het Qīngmíng Jié, het jaarlijkse voorouderfestival waarop Chinezen voor hun voorvaderen in het hiernamaals zorgen door graven bij te houden. Daarom wordt deze dag in het Engels ‘Tomb Sweeping Day’ genoemd. Door de hele stad vind je deze dagen kraampjes waar hell money wordt verkocht, dat verbrand wordt zodat men in het hiernamaals ook eens iets kan kopen, plastic bloemenkransen en papieren figuren van objecten waar men in het hiernamaals behoefte aan zou kunnen hebben.

2) Er was iets met mijn Chinese bankrekening dat ik in persoon op moest lossen. Het eerste dat we daarom deden nadat we in China geland waren, was bij de bank langsgaan. Niet één van mijn favoriete soort bezoekjes, maar wat moet dat moet. Gelukkig kwam ik in aanmerking om geholpen te worden bij onderstaand loket. Gezien de hoeveelheid formulieren die ik in moest vullen, en de hoeveelheid bewijsstukken waarmee ik mijn identiteit diende te bewijzen (mijn laatste drie(!) paspoorten voldeden serieus niet), kwam de derde in het rijtje het meest in de buurt.

3) Alles gebeurt in China tegenwoordig online. En in China houdt online in, op een mobiele telefoon. Er is vrijwel geen cash betalingsverkeer meer, voor de beste route wordt de tomtom ingesteld, een taxi krijg je niet door langs de weg met je arm omhoog te gaan staan, maar boek je via een app. Iedere zichzelf respecterende taxichauffeur heeft daarom drie telefoons, netjes op een rijtje voor veilig en gemakkelijk gebruik. Eén telefoon om de route op weer te geven, één om via de app nieuwe ritten te zoeken, en één voor persoonlijk gebruik.

4) Er mag eigenlijk best veel op het gebied van een Chinese draai geven aan een westers merk. Maar onderstaande valt daar denk ik niet onder.

5) Interessante Engelse teksten op Chinese kleding kom je met enige regelmaat tegen. En met onderstaande heeft dit heerschap in principe best gelijk.

6) De opvallendste dingen kom je tegen in Chinese zwembaden! Deze keer geen zwembad met een identiteitscrisis, maar een diepwaterbad met hoogmoedswaanzin. ‘Abyssal’ betekent namelijk: Relating to or denoting the depths or bed of the ocean, especially between about 3,000 and 6,000 meters down. 

7) Maar gelukkig was ik wel in een vriendelijk zwembad, getuigt onderstaande waarschuwing, die duidelijk in de kleedruimte stond aangegeven.

8) Kaas met citroensmaak, wie wil proeven? Smaken verschillen, het is weer eens wat anders dan frietjes met chocoladeijs.

9) Het eerste dat je te zien krijgt in het entertainment programma van China Eastern Airlines zijn ‘rode’ vaderlandslievende liederen. Pas als je naar de tweede pagina en verder gaat, krijg je het niet-communistische aanbod te zien.

10) Als ik deze eerder zou zijn tegengekomen, had hij een eervolle vermelding gekregen in het overzicht van mooie Chinese winkelnamen.

Eerdere overzichten vind je hier: (1), (2)(3), (4), (5), (6), (7) (8).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.