Bijzondere kerstcadeaus uit China

Ook in China verkeren we in kerstsferen. Al ver voor Sinterklaas werden alle warenhuizen versierd met kerstbomen en glitterballen, en ook bij Starbucks staat de kerst-playlist al wéken op repeat. Als het op bijzondere kerstcadeautjes aankomt, is het in China echter lastiger. De warenhuizen doen wel hun best om het winkelpubliek in kerststemming te brengen, maar omdat Kerstmis geen traditionele Chinese feestdag is, is er geen nieuw of speciaal aanbod van kerstcadeaus.

En daar biedt Judithinchina.com vandaag uitkomst: ik geef vijf suggesties voor bijzondere, unieke kerstcadeaus. Allemaal made in China, maar met aandacht voor detail en handgemaakt. En beschikbaar waar je ook bent, want al deze zaken kunnen eenvoudig online worden besteld.

Dit overzicht is gebaseerd op mijn eigen waarnemingen en ervaringen. Deze post is niet gesponsord door (één van) onderstaande initiatieven.

Shemalep Tibetan Style Blankets is een initiatief van de Amerikaanse Kimberly en haar Tibetaanse man. Ze verkopen mooie handgemaakte dekens van schapenwol, met een traditioneel Tibetaans tintje. Shemalep heeft twee doelen: de traditionele Tibetaanse textielkunst behouden, en Tibetanen de mogelijkheid op een inkomen in hun thuisomgeving bieden, om de leegloop van de dorpen voor werk in de steden tegen te gaan. Ze werken veel met gehandicapte kleermakers, die zonder dit initiatief niet gemakkelijk een eigen inkomen zouden kunnen genereren. Informatie over prijzen en bestellingen plaatsen vind je hier.

Weetje: Shemalep is het Amdo-Tibetaanse woord voor vlinder.

Amdo Craft zit in dezelfde hoek van het land en verkoopt producten uit dezelfde cultuur: het uitgangspunt is om Tibetaanse nomaden met de basale middelen die ze tot hun beschikking hebben, een inkomen te laten genereren. Dat zijn met name yakmelk en -wol, en het aanbod bestaat dan ook uit geweven producten zoals tassen en sjaals, en zeep gemaakt van yakmelk. Deze zeep is natuurlijk en voedend voor de huid, en onder andere verkrijgbaar in de geur ‘holiday spice‘. Een perfect kerstcadeautje dus! Amdo Craft producten koop je in hun webshop en op Taobao.

Leuk detail: Amdo Craft is opgericht door een Nederlands echtpaar, Klaas en Pia, die al 20 jaar in Qinghai, een provincie in het westen van China wonen.

Friends that Rhyme is één van de vele nieuwe initiatieven in Beijing (1), (2), waar westerlingen die in de stad wonen zelf iets aanbieden dat ze eerder niet konden vinden. Expat-vriendinnen Nadine en Sabine (snap je ‘m?) maken mooie clutches en portemonnees van vintage Japanse obi-stof. Ze verkopen hun creaties op de vele creatieve lifestyle markten en pop-up bazaars die je tegenwoordig in Beijing vindt, en via WeChat. Voeg WeChat ID NadinePettman toe voor een overzicht van alle beschikbare producten, en informatie over bestellen.

Annazz Art is de Duits-Russische Anna, die in de Chinese provincie Anhui woont met haar Chinese man. Ze kan fantastisch tekenen en maakt portretten van houtskool, kleurpotlood, pastel en viltstift. Wat is er nu een unieker en persoonlijker kerstcadeau dan een speciaal voor jou getekend portret? Tussen al deze stijlen vind je vast iets dat bij je past. Neem contact met Anna op voor meer informatie over formaat, prijs en hoe je kunt bestellen.

Shangri-La Farms biedt een mooi assortiment van biologische producten aan uit Yunnan, een provincie in het verre westen van China. Je vindt er koffie, jam, honing en natuurlijke zeep. Allemaal gemaakt van lokale, biologische ingrediënten van hoge kwaliteit. Ook hier is het uitgangspunt om de lokale bevolking een inkomen te laten verdienen in hun eigen omgeving, met hun eigen producten. Shangri-La Farms’ producten zijn onder andere verkrijgbaar in hun webshop en via WeChat (WeChat ID: shangrilafarms).

En mocht je het eenvoudiger aan willen pakken, dan kun je rond de kerstdagen bij de meeste fruitwinkels in China ook dit jaar weer terecht voor typisch Chinese kerstappels.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.