Streetfood in China: shítoubǐng

1

China staat bekend om haar street food; hartige en zoete snacks die je op iedere straathoek kunt kopen. Het aanbod kent een rijke variëteit aan noedels en bāozi – gestoomde broodjes met alle mogelijke vullingen, tánghúlu (fruit op een stok met een suikerlaagje) en verschillende soorten pannenkoeken. Eerder kon je hier zien hoe twee van mijn favoriete Chinese soorten street food worden gemaakt: jiānbǐng en hézi.

Vandaag voegen we daar een derde favoriet aan toe: de shítoubǐng. Ook dit is een pannenkoek, maar dan één met een bijzondere bereidingswijze. Hoewel deze pannenkoek oorspronkelijk uit de provincie Shānxī komt, ben ik deze tot nu toe alleen in Wuhan tegengekomen.

Zie hier stap voor stap hoe een shítoubǐng gemaakt wordt:

Bij een kraampje als deze bestel je de gewenste variant. Er zijn veel verschillende vullingen, waaronder met vlees, rode bonenpasta en paddenstoelen. Veel van dit soort kraampjes worden door families gerund. Zo ook mijn vaste stek, waar een echtpaar samenwerkt.

De vrouw rolt deeg van tarwemeel en water uit. Hierop legt ze een lepel vulling, waarop ze het deeg nogmaals uitrolt, zodat het gevuld is.

Dan geeft ze het deeg door aan haar man, die de plak op gloeiend hete stenen legt.

Daarover schept hij meer stenen, zodat de pannenkoek helemaal bedekt is.

Hij stelt de timer in op 3 minuten, en haalt de shítoubǐng er dan uit. Hij doet hem in een papieren zakje met anti-vet laag, en maant je aan om deze lekkernij direct te consumeren, want hoe langer je wacht, hoe minder knapperig de pannenkoek wordt.

En voilá, klaar is je snelle en goedkope lunch!

 

De winnaar van het Chinese pakketje dat in blog #300 werd verloot is Machtelt! Zij heeft inmiddels bericht van me ontvangen en krijgt het pakketje snel toegestuurd.

Dank aan iedereen die het lezersonderzoek heeft ingevuld!

One comment on “Streetfood in China: shítoubǐng

  1. John schreef:

    Alles lekker!!!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.