6x Chinees eten voor beginners

4

Dat de Chinese keuken in Nederland compleet anders is dan de Chinese keuken in China, had zelfs Frans Bauer moeten weten. Maar wanneer je voor het eerst in China bent, geen Chinees leest, en een vertaalde menukaart zoals hierboven onder ogen krijgt, is het wellicht prettig om een paar ‘veilige’ gerechten te kennen.

Onderstaande gerechten zijn populair bij alle westerlingen in China, en raad ik zeker aan om te bestellen, als je eens de gelegenheid hebt. En mocht je vinden dat ik erg boud ben in de stelling dat ‘alle’ westerlingen in China deze gerechten graag eten; laat weten in een reactie waarom jij het hier niet mee eens bent 🙂

1) Kung Pao Chicken (gōngbǎojīdīng)

Dit Sichuanese gerecht is mild voor Sichuanse begrippen, niet zo pittig dan de gemiddelde buitenlander het niet meer aan kan. Krokante blokjes kip worden gebakken met pinda’s (soms cashewnoten) en blokjes groenten, meestal wortel en komkommer. Dat alles in een mild-pittige saus met karakteristieke sichuan pepertjes. Je kunt dit gerecht ook heel goed vegetarisch maken door de kip voor tofu te vervangen. Deze variant is ook in veel restaurants verkrijgbaar.

2) Gebakken rijst (dànchǎofàn)

Een klassieker. In Nederland zou je het nasi noemen, hoewel Chinese gebakken rijst stukken eenvoudiger is dan Indonesische nasi. Het is de nasi die je als bijgerecht in Nederlandse Chinese restaurants kunt bestellen. De Chinese variant gaat van eenvoudig met alleen ei en een beetje lente-ui, tot ingewikkeldere varianten waarin ook andere fijngesneden groenten, doperwtjes en blokjes ham worden meegebakken. Een simpel maar lekker bijgerecht, nét iets specialer dan ‘gewoon’ witte rijst.

3) Broccoli (xīlánhuā)

Waar de klassieke Nederlandse bereidingswijze van broccoli (gaar gekookt met hooguit een beetje zout) bij de meeste mensen voor lange tanden zorgt, ga je van de Chinese bereidingswijze juist watertanden. Simpel maar geniaal: gestoomde broccoli roerbakken met knoflook. Of zonder knoflook maar met oestersaus en sojasaus. Allebei even heerlijk, en een simpele verademing tussen alle gerechten op tafel tijdens een Chinese maaltijd, omdat in dit gerecht weinig olie wordt gebruikt.

4) “Drie heerlijkheden uit de aarde” (dìsānxiān)

Dit gerecht uit Noordoost-China staat voor mij met stip op nummer één. Gebakken aardappel, aubergine en groene paprika. Dit gerecht is standaard in het noorden van China, omdat deze drie groenten het hele jaar door verkrijgbaar zijn. Door alle groenten kort in olie te bakken (guòyóu, letterlijk: door de olie heen wandelen) voordat je ze samen in een saus met knoflook gaart, worden ze knapperig zonder paneermeel te gebruiken.

5) Dumplings (jiǎozi)

Met dumplings maak je iedereen tevreden want je kunt er alle kanten mee op. Je kunt ze koken, stomen of bakken. Vullen met groenten, vlees of vermicellinoedels, en dat in iedere mogelijke combinatie. Je kunt ze dopen in azijn of sojasaus, en dat indien gewenst weer aanmaken met chili-olie of fijngehakte knoflook. Dumplings zijn rond en staan daarmee symbool voor compleetheid, en worden daarom gegeten tijdens Chinese feestdagen. Maar je kunt ze altijd en overal krijgen.

6) Gebakken ei en tomaat (xīhóngshì chǎojīdàn)

Toen ik China in 2005 voor het eerst bezocht en nog amper Chinees sprak, was dit het enige gerecht dat ik kon bestellen. En hoewel het heerlijk is in al zijn eenvoud, en ieder restaurant dit gerecht kan serveren, kreeg ik na ruim een week iedere dag minstens één keer ei & tomaat te hebben gegeten, veel behoefte om mijn repertoire uit te breiden. Een voorbeeld van dat taalontwikkeling pas snel gaat als je iets móet kunnen.

Welk Chinees gerecht eet jij het liefst? Deel het in een reactie onder dit blog!

Eerder schreef ik een blog over 6 Chinese gerechten waar westerlingen van walgen.

4 comments on “6x Chinees eten voor beginners

 1. John schreef:

  En om niet te vergeten Peking eend, op traditionele wijze…

 2. Leo schreef:

  Goed gevonden! Het zijn exact de gerechten waarvan ik altijd maar weer hoop dat ze geserveerd worden als ik met mijn Sichuanese schoonfamilie aan tafel zit. Vaak wil men echter een beetje fancy voor de dag komen en kun je kiezen uit koude kippenlevertjes, een in schijfjes gezaagde (complete) eend of zoetwater vis in een basin van peper. In deze gevallen kun je het beste je dochtertje voeren, zodat er iets op je bord ligt, en naderhand even bij de McDonalds langslopen.

 3. Gertruud schreef:

  Natuurlijk de Jianbing (hartige pannenkoek). Zooo lekker!!

 4. Jeroen Franken schreef:

  Mijn lievelingsgerecht in China is Szechuan dry-fried green beans 干煸四季豆 en natuurlijk Beijing Duck.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.