Met Chinees Nieuwjaar naar Beijing

5

(142) Beijing met Nieuwjaar

Voor de meeste Chinezen is Chūnjié (Chinees Nieuwjaar) de enige keer in het jaar dat ze hun familie een paar dagen kunnen bezoeken. Het is sterk af te raden in die periode binnen China te reizen, omdat 1.4 miljard mensen dan tegelijk onderweg zijn. Nu hadden wij het geluk dat we in Beijing woonden, de stad waar Zhang Yang vandaan komt, en was ‘naar huis gaan met Nieuwjaar’ een ritje van minder dan een uur met de metro. Nu we in Wuhan wonen moeten wij er helaas ook aan geloven. In het verleden heb ik wel gereisd tijdens Chinees Nieuwjaar (vakantie), en ik kan alleen maar beamen dat het geen pretje is om deel uit te maken van de grootste jaarlijkse volksverhuizing ter wereld.

We kochten de treinkaartjes naar Beijing op tijd en vertrokken bewust een paar dagen voordat de officiële vakantieperiode begon. Toch was het op het station van Wuhan een drukte van jewelste:

142-beijing-met-nieuwjaar-4.jpg

Klik op de foto voor een grotere versie

Zhang Yang bleef zich maar verbazen over de hoeveelheid mensen, waar kwamen die toch allemaal zo ineens vandaan? Ik moest alleen maar lachen: als Beijinger heeft hij nooit tijdens Nieuwjaar hoeven reizen, en kwam dus is een hele nieuwe wereld terecht.

Wat bleek echter? Met Nieuwjaar mag Beijing dan wel leeglopen, er gaat werkelijk niemand naar de hoofdstad toe. Op ieder station tussen Wuhan en Beijing stapten er meer mensen uit, en halverwege zag de coupé er zo uit:

(142) Beijing met Nieuwjaar-3

En ook in Beijing was het rustig. Zie hier hoe het er een paar dagen voor Nieuwjaar uitzag tijdens het spitsuur op het metrostation en in de metro:

(142) Beijing met Nieuwjaar-1

Ik kan iedereen dan ook aanraden om Beijing tijdens Chinees Nieuwjaar te bezoeken. Je hoeft nergens in de rij te staan, hebt gegarandeerd een zitplaats in het openbaar vervoer en kunt op Nieuwjaarsavond fietsen op de ringweg. En de lucht is blauw.

5 comments on “Met Chinees Nieuwjaar naar Beijing

  1. Fem Eggers schreef:

    Ha grappig, dat had ik niet zien aankomen: kreeg het al een beetje benauwd bij de foto van het volle station van Wuhan, maar zó’n spitsuur zou ik hier ook graag beleven 😉 Gelukkig nieuwjaar! Hebben jullie inderdaad de jiaozi van Zhang Yang’s moeder gegeten?

  2. Kris10 schreef:

    Gelukkig nieuwjaar!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.