Gefeliciteerd, Volksrepubliek!

2

Vandaag is het precies 70 jaar geleden dat Mao Zedong de Volksrepubliek China uitriep. Daarmee is 1 oktober de Chinese nationale feestdag. Rondom deze week heeft heel China 7 dagen aaneensluitend vrij (waarvan twee dagen weekend zijn en er twee worden gecompenseerd). Hiermee is de Nationale dag naast Chinees Nieuwjaar de langste vakantieperiode in het land.

1 oktober wordt gevierd met een grootse parade over Chang’an Avenue, langs het Tian’anmen plein, door het politieke hart van Beijing. Militairen laten zien hoe goed getraind het Volksbevrijdingsleger is, en Xi Jinping laat zich in een auto over de boulevard rijden. Dit wordt in China gezien als uiting van de kracht van het Volksbevrijdingsleger, de Volksrepubliek, de allerhoogste leider, en daarmee van het land.

Nu hebben jullie hier eerder kunnen lezen dat er met enige regelmaat militair vertoon plaatsvindt in de hoofdstad, en dat de CCP niet wars is van een beetje propaganda. Maar iedere tien jaar wordt er extra aandacht aan het jubileum van de Volksrepubliek besteedt. Dit jaar wordt de jaarlijkse parade met nog meer militaire pracht aangekleed dan normaal gesproken. En dat niet alleen, heel China staat al minstens een week lang in het teken van het jubileum.

Nu was ik de afgelopen week toevallig voor werk in China, en heb met eigen ogen kunnen zien hoe ver de voorbereidingen gaan. Gisteren vloog ik terug naar Nederland. Ik was graag wat langer gebleven, maar wilde absoluut niet op 1 oktober naar Beijing reizen (lees hier waarom), en ben daarom bewust voor 1 oktober teruggevlogen. Maar het was wel interessant om te zien hoe je momenteel in iedere Chinese stad, waar je ook kijkt, ergens wel een vlag of een propagandaposter ziet.

Kijk hieronder mee naar wat ik de afgelopen week zoal tegen ben gekomen.

1) Aan iedere lantaarnpaal in iedere Chinese stad hangen twee vlaggen.

2) Posters zoals deze vind je overal. Op dit prachtexemplaar staat “Wanneer het leger zich verenigt als één persoon, zullen we eens zien wie er nog onze vijand durft te zijn“.

3) Vriendelijkere posters waarop de zeventigjarige viering wordt gemeld, zoals deze, zie je ook overal.

4) Alle overheidsorganisaties wensen de Volksrepubliek op hun eigen manier een plezierige verjaardag toe. Bij dit opleidingsinstituut hangt de vlag uit, en een banier met daarop “Prettige Nationale Dag“.

5) De hele skyline van Wuhan was deze week rood. Het is best indrukwekkend als vrijwel alle wolkenkrabbers in een miljoenenstad tegelijkertijd verlicht worden in de kleuren van de Chinese vlag.

6) De beroemdste skyline van China, de Shanghai Bund, doet hier niet voor onder. Op de meest prominente plek in de stad, bij de Pearl Tower, is het getal 70 duidelijk zichtbaar.

7) Ook op de Bund zelf kom je er niet omheen. Deze twee jongens marcheerden de dag voor de Nationale Dag over de boulevard met de nationale vlag en een uiterst serieuze uitdrukking, terwijl het Volkslied op een draagbare radio werd afgespeeld.

8) En ook op plaatsen waar je het niet zou verwachten vind je mooie propagandaposters. Deze zag ik in de de oudste tempel in Shanghai.

9) En tot slot zag ik veel taxi’s die de vlag uit hadden hangen. En ook bij het verlaten van China, bij de incheckbalie op het vliegveld, kun je niet om het jubileum heen.

Ben je nu benieuwd hoe zoiets gevierd wordt? Kijk hieronder naar de parade in Beijing. Terwijl hij rondgereden wordt roept Xi Jinping afwisselend “Dag kameraden!“, waarna de omstanders terugroepen: “Dag President!“, en “Bedankt, kameraden!“, waarna de omstanders terugroepen: “Dien het Volk!“.

In bepaalde opzichten is er nog niets veranderd sinds 1949.

2 comments on “Gefeliciteerd, Volksrepubliek!

  1. Els schreef:

    Het is een indrukwekkend gebeuren, deze 70 jarige viering. Er is natuurlijk veel om trots op te zijn voor de machthebbers en het nationaal vertoon laat dit op grootse wijze zien. Niemand kan erom heen en het nationale gevoel krijgt een enorme boost. Tja.

    Gefeliciteerd, Vvolksrepubliek! 70 jaar…
    Els

  2. fiktieverhalen schreef:

    Dat is heel wat ‘rood’ vertoon. Dat doen we in Nederland toch echt heel anders. Behalve als het voetbalelftal goed speelt. Dan kleurt heel Nederland oranje 😂

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.