Handige China apps (2)

Het is alweer 6 (!) jaar geleden dat ik een overzicht plaatste van apps die handig zijn om geïnstalleerd te hebben als je China bezoekt. In die tijd waren smartphones nog niet zo heel lang de norm. Omdat er sindsdien érg veel veranderd is in de online wereld in het algemeen, maar in die in China in het bijzonder, is een update wel op zijn plaats.

Alle onderstaande apps zijn gratis te downloaden, en eigenlijk onmisbaar als je China bezoekt.

Pleco

Pleco is voor mij het beste en meest gebruiksvriendelijke Chinees-Engelse woordenboek. Ik heb nog nooit een woord opgezocht dat ik niet kon vinden, je kunt woorden op alle mogelijke manieren invoeren (Chinees, Engels, Pinyin, karakter, handgeschreven, noem het maar op).

Dat is voor mij voldoende, maar je kunt tegen betaling verschillende extra’s installeren, waaronder een flashcard systeem om Chinees mee te leren, een speciale lezer voor handschrift, en extra woordenboeken (waaronder Chinees-Chinees).

Weetje: Pleco is het Engelse woord voor meerval, daarom is het logo van de app het Chinese karakter voor vis.

Taobao

Waar zou China tegenwoordig zijn zonder Taobao? Al het mogelijke is te koop op Taobao. Van verf om je poedel wat kleur te geven tot slippers waarmee je al lopend de vloer kunt dweilen en een t-shirt met daarop een afbeelding van een paardrijdende Poetin met ontbloot bovenlijf en daarover de tekst ‘Thug Life’; jij verzint het zo gek niet of iemand verkoopt het op Taobao.

Zonder Taobao kom je prima uit de voeten in China, maar Taobao maakt het er wel makkelijker op. Houd goed in de gaten hoe goed de winkel waar je iets wilt kopen aangeschreven staat, en dan kun je losgaan. Ook met normalere dingen.

Weetje: tijdens het eerste uur van Singles Day 2019 werd er op Taobao voor meer dan 10 miljard Euro aan spullen verkocht.

Alipay

In China is tegenwoordig niet meer de vraag of je digitaal wilt betalen, maar of je met Alipay (Zhīfùbǎo) of WeChat (Wēixìn) Pay wilt betalen. Cash is verleden tijd, in China betalen zelfs kinderen in de kleuterschoolleeftijd met gemak met een smartwatch.

Het is daarom raadzaam om Alipay (of WeChat Pay) te gebruiken als je China bezoekt. Zelfs bij gevestigde, internationale ketens als Uniqlo en Starbucks trekt de kassamedewerker een wenkbrauw op als je je portemonnee tevoorschijn haalt.

Weetje: sinds vorige maand kun je ook van Alipay gebruik maken als je geen Chinese bankrekening hebt.

MetroMan

Het metronetwerk in Beijing en Wuhan groeide terwijl ik in deze steden woonde zó snel, dat niemand het bij kon houden. De lijnen die je veel gebruikt ken je na een tijdje wel, maar zonder MetroMan zou ik hopelijk verloren zijn geweest als ik naar plaatsen reisde waar ik minder vaak kwam.

MetroMan werkt voor 36 Chinese steden, Hong Kong en de twee voornaamste steden op Taiwan. Het netwerk in al deze steden wordt regelmatig geüpdatet. Je kunt steden downloaden zodat ze ook offline beschikbaar zijn.

Weetje: in de drie jaar die ik in Beijing woonde, zijn er daar 4 nieuwe metrolijnen geopend. In de drie jaar die ik in Wuhan woonde, zijn er daar 6 nieuwe metrolijnen geopend.

Mobike

Toen ik eerder dit jaar weer in China was, zag ik dat de publieke fietsenoorlog is gewonnen door Mobike. En dat scheelt, want de aanwezigheid van publieke fietsen in de openbare ruimte is een stuk overzichtelijker, met één voorname aanbieder in plaats van twee hevig concurrerende.

Nadat mijn eigen fiets in Wuhan was gestolen, heb ik alleen nog maar van publieke fietsen gebruik gemaakt. Waarom zou je een nieuwe fiets kopen, als er op iedere straathoek tien staan? Ik heb het altijd enorm handig gevonden in een stedelijke omgeving.

Weetje: sinds 2018 kun je van Mobike gebruik maken in Rotterdam, Delft en Den Haag.

AirQualityChina

De luchtkwaliteit in alle grote Chinese steden kan verschrikkelijk zijn. Toen ik nog in China woonde, keek ik dagelijks hoe hoog de PM2 index was, en op slechte dagen droeg ik een mondmasker op de fiets.

Hoewel apps als deze handig zijn en bijdragen aan de bewustwording omtrent dit probleem, is het effect niet altijd oplossend. Chinese gebruikers gaan er namelijk vanuit dat als je op slechte dagen binnen blijft met de ramen dicht, de luchtkwaliteit geen effect op je heeft. Terwijl de luchtkwaliteit binnenshuis natuurlijk hetzelfde is als buitenshuis.

Weetje: in de periode die ik in China doorbracht, is de luchtkwaliteit in Beijing met 25% verbeterd door overheidsmaatregelen om vervuiling terug te dringen. De gemiddelde PM2 index in 2018 was 95 – nog steeds ruim drie keer zo hoog als de Europese norm.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.