In Chinese parken

In China is een park zoveel meer dan alleen een mooi ontworpen buitenplaats. Mensen gaan in China niet alleen naar het park om een wandelingetje te maken, om van netjes aangelegde grasvelden, bloemperken en bomen te genieten of om op een bankje in de zon te zitten. Natuurlijk kun je al die zaken prima doen in een Chinees park. Maar waar het in Chinese parken eigenlijk om draait, is het sociale aspect.

De meeste Chinezen wonen in kleine hutong-woningen of in niet al te ruime appartementen, in gebouwen van 30+ verdiepingen hoog. Het hebben van een eigen tuin is eerder hoge uitzondering dan regel. In steden waar tientallen miljoenen mensen wonen zijn parken daarom essentieel in het buiten kunnen zijn. En daarmee worden ze een plek van samenkomst.

Nu kun je veel dingen doen in parken. Kletsen op een bankje is er daar één van. Maar als je weet dat Chinezen de openbare ruimte, waaronder parken vallen, als verlengstuk van hun woning zien, en zich niet snel opgelaten voelen, begrijp je al gauw dat het park eindeloze mogelijkheden biedt.

Zo kon je hier eerder lezen over mannen die vogels uitlaten in het park, mensen die achteruit wandelen in het park, vakmensen die bomen namaken in het park, hoe de volledige Chinese bevolking regelmatig een dutje doet in het park, en hoe ouders zoeken naar een geschikte schoonzoon of -dochter in het park. Ook liet ik een heerschap zien dat alle gêne liet varen, en zijn danscapaciteiten (of het gebrek daar aan) trots toonde in het Silver Pagoda Park.

Dat laatste is wat men het liefste doet in het park, hetzij op een iets meer gecoördineerde meer dan voornoemd heerschap. Ik durf te stellen dat je in alle Chinese parken van enige omvang, minstens één dans- of zanggezelschap tegen zult komen. Dat gaat van grote gezelschappen zoals in het filmpje bovenaan dit blog (gezien in het Tiāntán Park in Beijing), die regelmatig samenkomen en mooie traditionele muziekstukken uitvoeren. Maar je hebt ook einzelgängers die ‘gewoon hun ding doen’, zoals dat tegenwoordig in mooi Nederlands heet.

Onderstaande dame is daar een mooi voorbeeld van. Let ook op de heer die haar op een traditionele Chinese klapper ritmisch begeleid (gezien in het Zhōngshān Park in Wuhan).

Maar wat je ook regelmatig ziet in Chinese parken, zijn mensen die traditionele ambachten beoefenen. Eerder kon je daarover lezen in een blog over het leukste tempelfestival van Beijing, maar ook in het Zhōngshān Park in Wuhan kun je deze oude kunsten in de praktijk zien. Hier zit regelmatig een man die suikerfiguren maakt. Voor slechts 5 yuán mag je aan zijn rad draaien, waarna hij het dier waarop de wijzer stil blijft staan voor je maakt. Kijk hieronder mee naar hoe kunstig hij dat doet.

Een bezoek aan een park in China, welk park dan ook, mag niet ontbreken tijdens een bezoek aan het land. Mijn persoonlijke favorieten zijn (in willekeurige volgorde):

  • Beihai Park (Běihǎi), Beijing
  • Botanische Tuinen (Zhíwùyuán), Beijing
  • Het gebied rondom East Lake (Dōnghú), Wuhan
  • Jiefang Park (Jiěfàng Gōngyuán), Wuhan
  • Het gebied rondom West Lake (Xīhú), Hangzhou
  • Humble Administrator’s Garden (Zhuōzhèngyuán), Suzhou
  • Elephant Trunk Hill (Xiàngbí Shān), Guilin

Hieronder een klein overzicht van wat je zoal tegen komt tijdens een wandeling door een willekeurig Chinees park. Klik hier om alle foto’s te bekijken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.