2020: Het jaar van de Rat

1

Zaterdag 25 januari 2020 was de eerste dagen van het jaar van de Rat. Als je zelf een rat bent volgens de Chinese astrologie, is 2020 jouw běnmìngniánen dan dien je met een aantal zaken rekening te houden. Iedereen die in 2008, 1996, 1984, 1972, 1960, 1948 of 1936 geboren is of in 2019* geboren wordt, heeft Varken als běnmìngnián. Als je een rat bent, kun je hier uitgebreid lezen wat dat voor jou betekent in het komende jaar.

Nu is Chinees Nieuwjaar allereerst een familiefeest. Zhang Yang is nu dan ook in China om het daar met zijn moeder te vieren. Omdat Chinees Nieuwjaar vieren zonder de Chinees in onze familie natuurlijk geen Chinees Nieuwjaar vieren is, vieren de kleine en ik het met Chinese vrienden hier in Nederland.

Nu valt het Chinese Nieuwjaar dit jaar erg vroeg, nog geen maand geleden hebben we hier samen met Zhang Yang het westerse Nieuwjaar gevierd. En daarbij viel hem iets op.

2019-2020 was de tweede nieuwjaarsviering die Zhang Yang in Nederland vierde. Hij had verwacht dat het met het afsteken van vuurwerk in Nederland mee zou vallen, hij dacht dat dit echt een Chinese traditie is. In onze huidige woonplaats was het echter heel oudjaarsdag al feest; een geknal van jewelste. Al ver voor middernacht werd er onophoudelijk vuurwerk afgestoken, enorme knallen. Om middernacht kon je door de kruitdampen (en de mist) het vuurwerk minder goed zien.

De discussie die momenteel in Nederland gevoerd wordt over het al dan niet instellen van een vuurwerkverbod, speelt in China helemaal niet. Daar werd in de jaren 80 van de vorige eeuw voor het eerst gesproken over een vuurwerkverbod, om dezelfde redenen als die nu in Nederland worden genoemd: veiligheid, gezondheid en luchtvervuiling. Sinds 2017 is het verboden om vuurwerk af te steken in het stadscentrum van Beijing, en een jaar later was het in buitenwijken (waaronder Shahe) ook niet meer toegestaan.

De voordelen van een éénpartijstaat: wanneer er iets besloten wordt, wordt het ook meteen en grondig geïmplementeerd.

Benieuwd naar andere aspecten van Chinees Nieuwjaar? Inmiddels heb ik een aardig archief opgebouwd over deze feestdag. Over hoe Chinees Nieuwjaar in China wordt gevierd, kun je alles lezen in de blogs die ik hier in voorgaande jaren over schreef:

(2012) Het jaar van de Draak

(2013) Het jaar van de Slang

(2014) Het jaar van het Paard

(2015) Het jaar van de Geit

(2016) Het jaar van de Aap

(2017) Het jaar van de Haan

(2018) Het jaar van de Hond
(2019) Het jaar van het Varken

 

Allemaal een gelukkig jaar van de Rat toegewenst!

 

Deze telling is wat kort door de bocht. Chinese sterrenbeelden worden berekend volgens de maankalender, waarbinnen een jaar begint en eindigt tussen 21 januari en 20 februari. Mensen die voor het nieuwe maanjaar zijn geboren vallen qua běnmìngnián dus in het voorgaande jaar.

One comment on “2020: Het jaar van de Rat

  1. Els schreef:

    Dankjewel Judith! En natuurlijk voor jullie ook een gelukkig nieuw jaar van de rat!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.