Wonen in China en de actualiteit: auto rijden in Beijing

3

In de internationale media verschijnen zoveel artikelen over China dat het bijna niet bij te houden is. Veel van deze artikelen zijn goed geschreven en geven goed weer wat huidige ontwikkelingen in de Chinese maatschappij zijn. Wanneer je als buitenlander in China woont, maak je deze ontwikkelingen zelf direct mee. Het is interessant om wat je in de media tegenkomt dan af te zetten tegenover wat je zelf meemaakt in het dagelijks leven.

Eén van de dingen is autorijden in Beijing. Wist je dat het helemaal geen vanzelfsprekendheid is om in je eigen auto te mogen rijden in Beijing? Het is namelijk bijna onmogelijk om een nummerplaat te krijgen, en zonder nummerplaat mogen auto’s in Beijing de weg niet op (in Beijing zijn ze daarmee een stuk strenger dan in Wuhan). Vandaag meer over deze restrictie, en hoe Beijingers altijd manieren weten te vinden om toch met hun eigen auto de weg op te kunnen gaan.

Artikelen:

1) Want to drive in Beijing? Good luck in the license plate lottery (NY Times)
2) Winning probability in Beijing’s license plate lottery hits all-time low (China Plus)
3) The genius ways Beijing drivers get around the city’s license plate lottery (Quartz)
4) Beating China’s Car License Plate Lottery System (IB Times)
5) Big in China: license plate marriages (Atlantic)
6) In China, the license plate can cost more than the car (Bloomberg)

China is een zich snel verstedelijkend land met een groeiende middenklasse. Voor de stedelijke bevolking zijn twee dingen essentieel: het bezitten van een eigen appartement en een auto.

In Beijing wonen momenteel zo’n 21 miljoen mensen, waarvan er bijna 6 miljoen een auto bezitten. Daarmee doet een autoritje maken in Beijing qua drukte niet onder voor een ritje met de metro: tijdens de spits staat het verkeer tot aan de vijfde ring muurvast, en doe je makkelijk anderhalf uur over een afstand die je eigenlijk in nog geen drie kwartier zou moeten kunnen afleggen.

Naast files, is een belangrijk nadeel van auto’s het milieu. De Beijing overheid heeft berekend dat het autoverkeer in de stad verantwoordelijk is voor 30% van de luchtvervuiling. Tot slot heb je hier eerder al kunnen zien dat het in Wuhan door een gebrek aan genoeg parkeerplaatsen druk kan zijn op de stoep rondom onze compound, en in Beijing is dat niet anders.

Iedereen die het wil kan een auto kopen in Beijing. Maar zonder kenteken mag je de weg niet op, en de uitgifte daarvan is in Beijing om bovengenoemde redenen aan banden gelegd. Mensen die een kenteken willen, kunnen iedere maand deelnemen aan de grote kentekenloterij (artikel 1). Iedere maand weer? Ja, want veel mensen doen al jaren mee aan deze loterij. Maandelijks krijgen namelijk een paar honderd uit de bijna drie miljoen deelnemers een kenteken toegewezen.

Het kan ook anders lopen, dat heb je met loterijen. Zo had tweede oom na een gedwongen relocatie eens in één keer genoeg geld om een auto te kopen. Hij dacht: laat ik meedoen aan de loterij want een auto zou handig zijn, maar hij stelde zich erop in dat hem hem in dit leven (hij is in de zeventig) niet meer zou lukken om een kenteken te bemachtigen. En natuurlijk, met die houding was het meteen de eerste keer raak.

Maar de meeste Beijingers krijgen niet zo snel een kenteken (artikel 2), en wat doe je dan? China zou China niet zijn als er geen manieren zouden zijn om tóch de weg op te gaan (artikel 3).

Een veelgebruikte manier is een kenteken in een andere provincie laten registreren, waar geen restrictie geldt. Dit komt met een groot nadeel: om Beijing in te mogen rijden met een kenteken uit een andere regio moet je een speciale vergunning aanvragen die jìnjīngzhèng heet (letterlijk vertaald: Beijing-inrijden-certificaat), en die wekelijks vernieuwd moet worden. En ook met die vergunning mogen kentekens van buiten de stad de Beijingse wegen niet op tijdens de ochtend- en avondspits, en op belangrijke wegen niet tussen 6 uur ’s ochtends en 10 uur ’s avonds. Daar heb je dus net niets aan.

Bijkomstigheid: Beijingers houden niet van mensen die van elders komen (wàidìrén) en de Beijingse wegen komen verstoppen. Er wordt daarom neergekeken op auto’s met een kenteken van elders. Als je een trotse Beijinger bent wil je natuurlijk niet aangezien worden voor een wàidìrén, dus wat doe je dan? Deze Beijingse auto-eigenaar heeft daar iets op gevonden:

De eigenaar van deze auto heeft een kenteken uit Binnen-Mongolië, en de achterkant van zijn auto bestickerd met de tekst: “Ik ben een Beijinger, maar ik krijg verdomme maar geen kenteken toegewezen” (wǒ shì Běijīngrén, wǒ tème yáobùshàng hào).

Een andere manier is het gebruiken van een kenteken dat door iemand anders is geregistreerd (artikel 4). Ken je niemand die een kenteken heeft, deze niet zelf gebruikt en hem door jou wil laten gebruiken? Dan kun je terecht op de zwarte markt, waar kentekens worden verhuurd voor ruim tienduizend rénmínbì (ruim dertienhonderd Euro) per jaar. Ook kun je op de zwarte markt een tweedehands auto kopen met daarbij tegen een meerprijs het kenteken van de vorige eigenaar. Dat moet je wel willen, want het is illegaal om in Beijing te rijden onder iemand anders’ kenteken. Ook is de eigenaar van het kenteken verantwoordelijk voor alle parkeerboetes en ongelukken die de bestuurder veroorzaakt.

Dan is er tot slot nog een belangrijke maas in de wet: kentekens kunnen alleen vrij overgedragen worden aan echtgenoten. Dus wat doe je dan? Je trouw met iemand, draagt het kenteken over en scheidt weer (artikel 5), Eitje, deze manier.

Het spreekt voor zich dat geen van deze omwegen goedkoop is. Dit loopt zelfs zo uit de hand, dat het tegenwoordig duurder kan zijn om in Beijing een kenteken te bemachtigen dan om een auto te kopen (artikel 6). En als dat dan eindelijk allemaal gelukt is, sta je met die auto en dat felbegeerde kenteken vervolgens vrijwel continue in de file. Je moet het ervoor over hebben.

Eerdere blogs in deze serie ‘Wonen in China en de actualiteit’ lees je hier: (1) Stadsplanning in Beijing, (2) Luchtvervuiling, (3) Een Chinees kind krijgen, (4) Tweekindpolitiek, (5) Het 19e partijcongres in Beijing.

3 comments on “Wonen in China en de actualiteit: auto rijden in Beijing

 1. monique van acker schreef:

  Zijn in juli 2017 in Beijing geweest, en inderdaad er rijden daar wel heel veel auto’s rond. Maar zij doen er wel alles aan om het stof te beperken door de banen nat te houden.

  Beijing is wel een mooie en propere stad.

 2. Didier de Borle schreef:

  Een mooi geschreven artikel maar “tienduizend rénmínbì (ruim dertienduizend Euro)” moet dat niet zijn 1300 euro i.p.v. 13.000?

 3. Els schreef:

  weer een beetje wijzer over China… Wat er al niet wordt bedacht om het autoverkeer te beperken. En ik hou dan zeer van iemand die een nummerbord uit Mongolië heeft mét verhelderende tekst, zoals je beschreef.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.