Opvallende dingen in China (8)

2

In China kom je vaak vreemde dingen tegen. Dingen die mij zelfs na ruim tien jaar China-ervaring nog opvallen. Zo is het in China, in tegenstelling tot Nederland, niet gebruikelijk om de achternaam van je echtgenoot te gebruiken na een huwelijk, worden de straten hier overspoeld met publieke fietsen en sprak ik onlangs met één van de weinige vrouwelijke tatoeëerders in China.

Daarnaast kom ik regelmatig willekeurig de meest onverwachte vreemde dingen tegen, op de normaalste plaatsen. Daarvan zijn inmiddels alweer zeven overzichten beschikbaar: (1), (2)(3), (4), (5), (6), (7). Intussen ben ik weer zoveel nieuwe dingen tegengekomen dat het tijd is voor een update. Hierbij een greep uit wat ik afgelopen tijd zoal tegenkwam.

1) De vreemdste Apple-kopie die ik tot nu toe heb gezien: als doorspoelknop op het toilet in het zwembad in Wuhan (waar anders).

2) En om in het zwembad te blijven: de kluisjes worden daar goed gebruikt. Hier wordt de rijstkoker van een personeelslid permanent bewaard. Tijdens haar lunchpauze kookt ze haar rijst op de grond in het hoekje van de kleedkamer waar een stopcontact zit.

3) Smaken verschillen, maar de overkoepelende term ‘Crazy Fries’ lijkt mij hier wel toepasselijk. Voor welke variant zou jij gaan?

4) Publieke fietsen in China zijn niet alleen handig om mee van A naar B te gaan, maar ook om je lakens op te drogen hangen.

5) En over dingen te drogen hangen gesproken: ’s winters hangt de openbare ruimte in Wuhan niet alleen vol met drogend wasgoed, maar ook met vlees, worsten en gepekelde vis. Daarmee kom je de winter immers goed door. En als een plek geschikt is om was te drogen te hangen, is zij vanzelfsprekend ook geschikt om worsten te drogen te hangen.

6) Eerder heb ik wel eens genoemd dat Chinezen in de winter van oudsher als de dood zijn om een koutje te vatten, en daarom met name kinderen als Michelinmannetjes aankleden. Hoe letterlijk je dat moet nemen, zie je hier.

7) Als je goed kijkt, zie je dat deze bedelaar, die voor de Baotong Tempel in Wuhan zit, even op zijn smartphone kijkt. Lucratieve business, bedelen in China?

8) Wat je als Nederlander wellicht niet verwacht, is dat er in China op iedere straathoek een sekswinkel zit. Die worden altijd discreet aangeduid met: Producten voor volwassenen of: Producten voor het behoud van de gezondheid. Of, in dit geval, Producten voor echtgenoten. Met alle huidige opties voor mobiel betalen, hoef je ook niet meer door de schaamte van een bezoek heen: deze winkel is 24 uur per dag geopend en onbemand, want het werkt zeg maar als een snoepautomaat.

9) Dit meisje is blijkbaar oud genoeg om haar haar te permanenten, maar zo jong dat ze daarvoor een kappersstoel in de vorm van een roze autootje nodig heeft.

10) In China is niets onmogelijk als het gaat om de hoeveelheid spullen die kan worden vervoerd op een handkar.

2 comments on “Opvallende dingen in China (8)

  1. […] ziet schone was buiten uit de ramen te drogen hangen naast worsten. Het dagelijks leven vindt hier nog op straat plaats, stadsvernieuwing en gentrificatie hebben hun […]

  2. John. schreef:

    Zo zou het “andersom” ook eens leuk zijn hier eens naar te kijken, er zullen voor Chinezen hier ook genoeg opvallende en afwijkende dingen zijn van de gewoonten daar. Dingen die voor ons de normaalste zaak zijn maar voor Chinezen wellicht ook wel lachwekkend. Misschien iets voor Zhang Yang om ons eens op te wijzen?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.