Opvallende dingen in China (6)

In China kom je vaak vreemde dingen tegen. Dingen die mij zelfs na ruim tien jaar China-ervaring nog opvallen. Zo zijn de opvattingen over hoe je het beste voor een baby kunt zorgen in China wezenlijk anders dan in Nederland, loop ik dagelijks aan tegen (in mijn ogen) vreemde opvattingen als het aankomt op iets ogenschijnlijk simpels als de was doen en blijk je onverwachte sms’jes te krijgen als je met een Chinees telefoonnummer naar het buitenland gaat.

Daarnaast kom ik regelmatig willekeurig de meest onverwachte vreemde dingen tegen, op de normaalste plaatsen. Daarvan zijn inmiddels vijf overzichten beschikbaar: (1), (2)(3), (4), (5). Intussen ben ik weer zoveel nieuwe dingen tegengekomen dat het tijd is voor een update. Hierbij een greep uit wat ik afgelopen tijd zoal tegenkwam:

1) Dit soort aanmaningen kom je regelmatig tegen in Chinese openbare toiletten. Waarom? Omdat mensen die gewend zijn hun behoefte op een hurktoilet te doen, zittend niet genoeg kracht kunnen zetten. En als je hurkend op een westers toilet gaat zitten, geeft dat vieze voetafdrukken op de bril. Niet prettig voor de volgende gebruiker.

2) Vaak kun je in Chinglish-vertalingen nog wel achterhalen waar het mis is gegaan, maar bij deze pudding is het me een raadsel.

3) Bij Starbucks wordt in Wuhan, net zoals in Nederland, je naam op je koffiebeker geschreven. Als ik dan eens koffie bestel wordt nooit gevraagd welke naam er op de beker mag, maar krijg ik mijn koffie aangereikt als wàiguórén; buitenlander.

4) Fietspad of parkeerplaats? Dat blijft lastig voor Wuhannezen.

5) Niet alleen in Beijing, maar ook in het Jiěfàng park in Wuhan kunnen ouders terecht die een geschikte partner voor hun vrijgezelle zoon of dochter zoeken.

6) Wat doe je als je je tanden wilt poetsen, maar geen wasbak of stromend water tot je beschikking hebt? Gehurkt met je beker langs de kant van de weg gaan zitten poetsen, zodat je de tandpasta en het spoelwater direct in de goot kwijt kunt.

7) Wie zegt dat mode alleen aan mensen voorbehouden is?

8) Iemand is zo aardig geweest om in Beijing, bij een punt waar je OV fietsen kunt halen, een fietspomp neer te zetten met daarbij een bordje waarop staat: ‘gratis banden oppompen’.

9) Tegen de winter hangt men in Wuhan overal kool te drogen. Met een voorraadje gedroogde Chinese kool kom je de winter immers wel door.

10) Wat men in Wuhan ook graag buiten te drogen hangt: schone was, aan een kluwen elektriciteitsdraden. De waarschuwing ‘hoogspanning’ die aan de kabels is bevestigd mocht hier niet baten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.